Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Președintelui Iohannis trebuie să-i citească CCR Constituția. Singur nu o înțelege!
Președintelui Iohannis trebuie să-i citească CCR Constituția. Singur nu o înțelege!

Președintelui Iohannis trebuie să-i citească CCR Constituția. Singur nu o înțelege!

La chemarea președintelui României, Klaus Iohannis, cetățenii s-au pronunțat pentru, să ne amintim, „interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție”, „interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare” și „extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională”.

În privința primei întrebări, „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?” mai mulți oameni care au învățat carte la vreme i-au explicat că este o prostie cât casa, pentru că în Constituție se prevede foarte clar la Art. 74: „Nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor problemele fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea”.

Spuneam la vremea respectivă că, dacă vrem să-i facem pe plac președintelui tefeliștilor de pe facbook, ar trebui modificat mai întâi acest Art. 74 din Constituție, iar pentru asta trebuie organizat un alt referendum, în care poporul să fie întrebat încă o dată ce vrea cu amnistia și grațierea. Cine înțelege poate chiar și muri de râs, noroc că nu înțelege foarte multă lume! Ghinionul este că nu înțelege tocmai președintele țării!

Același lucru i l-a spus astăzi în unanimitate Curtea Constituțională a României, care a respins inițiativele legislative de revizuire a constituție, și a arătat clar că „interzicerea amnistiei și grațierii faptelor de corupție depășește limitele de revizuire a Constituției.” Adică, exact ceea ce scrie în Art. 74 din Constituție!

Sigur, fără să fi înțeles ceva, un număr suficient de români a fost de acord cu vrerea lui Iohannis. Cei mai mulți români nu i-au crezut pe cei care le-au spus că este o prostie monumentală. Nimeni nu le poate imputa însă acestora absolut nimic. Au avut și au încredere în președintele pe care l-au votat, ceea ce este foarte în regulă într-o demiocrație.

Grav este că președintele Kalus Iohannis fie nu înțelege chestiuni elementare, pe care orice om cu ceva carte le poate înțelege, fie le înțelege, măcar când i le explică altii, și nu-i pasă, pentru că nu este interesat decât de pus pe paie pe focul menit să-i asigure încă un cinci de frecat menta pe la Cotroceni, cu ochii privind în gol și cu dinții pe afară.