Editura Evenimentul si Capital

Iohannis a CÂȘTIGAT BĂTĂLIA cu PSD. Curtea Constituțională a DECIS! Breaking news

Autor: | | 1 Comentarii | 24627 Vizualizari

La începutul lunii august, președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională în legătură proiectul adoptat de Parlament și inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu. Este vorba despre obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii pentru completarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr.144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate.

Curtea Constituțională a redactat motivarea și explică de îi dă dreptate președintelui pe această sesizare:

Admite obiecția de neconstituționalitate formulată de Președintele României şi constată că dispozițiile Legii pentru completarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr.144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative sunt neconstituționale.

CONSULTAȚI AICI ÎNTREAGA MOTIVARE A CURȚII CONSTITUȚIONALE

Definitivă şi general obligatorie.

Decizia se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ce a contestat Iohannis la CCR

Șeful statului argumentează că „în cuprinsul aceluiași act normativ se regăsesc două dispoziții contradictorii cu privire la momentul până la care Agenția Națională de Integritate poate evalua diferențele semnificative de avere, existența unor conflicte de interese sau a unor stări de incompatibilitate”, potrivit sesizării transmise de Iohannis Curții Constituționale, informează Administrația Prezidențială.

De asemenea, președintele României face referire în legea crirticată și la un nou alineat introdus la articolul 25 care face imposibilă sancționarea de către ANI pentru nerespectarea regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese.

Președintele mai spune că prevederile acestui alineat contravin principiului statului de drept stipulat în Constituție, și este afectată direct activitatea Agenției Naționale de Integritate de prevenire și sancționare a averilor nejustificate, a incompatibilitățior și conflictelor de interese.

„Mai mult, art. 25 alin. (5) nou introdus prin legea criticată conduce la imposibilitatea Agenției Naționale de Integritate - instituție cu competență unică în materia evaluării declarației de avere, a datelor și a informațiilor privind averea existentă, precum și a modificărilor patrimoniale intervenite existente în perioada exercitării funcțiilor ori demnităților publice, precum și cea de evaluare a conflictelor de interese și a incompatibilităților, urmată de confirmarea/infirmarea instanțelor de judecată - să mai evalueze și să sancționeze nerespectarea regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese. (...)

Dispozițiile legii supuse controlului Curții Constituționale contravin principiului statului de drept consacrat de art. 1 alin. (3) din Constituție, afectând în mod direct activitatea de prevenire și sancționare a averilor nejustificate, a conflictelor de interese sau a incompatibilităților”, potrivit sursei citate.

Stupoare la Loto, astazi! Ce s-a intamplat cu numerele! LIVE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI