Președintele României, Klaus Iohannis a afirmat luni, într-o declarație de presă la Timișoara, că o persoană aflată într-o funcție publică trebuie să demisioneze când se dovedește că a plagiat.

”Dacă o persoană publică a plagiat, trebuie să depășim această situație și persoana respectivă trebuie să plece din funcție. Indiferent cum se numește persoana. Nu vreau să personalizăm discuția pentru X sau Y. Cine a plagiat, pleacă! Plagiatul este o problemă mare a societății. Este o formă de hoție”, a spus Klaus Iohannis, care nu a dorit să comenteze situația șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Şeful statului a precizat că specialiștii sunt singurii care trebuie să se pronunțe cu privire la o acuzație de plagiat.

Recent, Asociația Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca a anunţat că în cazul analizei tezei Codruţei Kovesi, s-au descoperit 11 situaţii de plagiat. „Prin prezenta vă solicităm să dispuneţi realizarea unei anchete cu privire la condiţiile pe care noi le apreciem, în mod argumentat, drept neconforme cu privire la modul de elaborare şi redactare a tezei de doctorat depusă şi susţinută în instituţia ce conduceţi identificată prin descrierea: KÖVESI, Laura Codruţa Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal. Teză de doctorat. Conducător ştiinţific: Prof.univ.dr.Viorel Paşca. Timişoara: Universitatea de vest. 2011”, se arată în adresa transmisă Universităţii de Vest din Timişoara şi Ministerului Educaţiei de către Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca.

La această situaţie s-a ajuns după ce deputatul Sebastian Ghiță a declarat săptămâna trecută că, în 2012, el și alți înalți funcționari ai statului au făcut parte dintr-o Comisie tehnică a Consiliului Național de Etică, comisie care trebuia să stabilească dacă șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a plagiat în teza de doctorat sau nu. Ghiţă a precizat că în cele din urmă Comisia nu s-a mai întrunit.