CSAT a aprobat ieri propunerile premierului Victor Ponta, referitoare la intrarea si staționarea pe teritoriul României, în mai-iunie 2015, a unor forțe și mijloace ale armatei portugheze, cuprinzând patru aeronave F16 Falcon si aproximativ 150 militari si civili, din misiunile de Poliție Aeriana NATO.

Președintele Klaus Iohannis urmeaza sa informeze Parlamentul cu privire la decizia luata.

Totodata, membrii CSAT au apreciat ca sprijinul consecvent al României pentru Ucraina, de la declansarea crizei, a marcat o deschidere fara precedent a autorita ților de la Kiev fața de cooperarea bilaterala cu România, potrivit Administrației Prezidențiale.

„La granițele noastre sunt uciși oameni”

Ulterior, pe pagina sa de Facebook, Klaus Iohannis a punctat ca, în cadrul CSAT, membrii sai au evaluat conflictul din Ucraina.

„După mai bine de o jumătate de secol de pace, în apropierea granițelor noastre sunt uciși oameni. Alii îsi parasesc satele în cautarea unui refugiu. România se afla la aproximativ 300 de km de C r i m e e a , locul unde a început anul trecut modificarea grani- țelor stabilite dupa cel deal Doilea Razboi Mondial. Avem tot interesul ca orice conflict din această parte a Europei să se rezolve pe cale pașnică”, a aratat Iohannis.


În CSAT s-a evaluat conflictul din Ucraina, iar România are interesul ca acest conflict să se rezolve pașnic.


O alta tema de pe agenda sedinei CSAT a constituit- o avizarea proiectului de lege privind planificarea apararii.

De asemenea, CSAT a stabilit ca decizia de crestere a bugetului alocat apararii la nivelul de 2% din PIB pâna în anul 2017 va asigura revigorarea programelor majore privind transformarea, dezvoltarea si înzestrarea Armatei României si va reprezenta si o oportunitate certa pentru industria de aparare.

„Ședința s-a desfășurat într-un climat civilizat”

Premierul Victor Ponta (foto) a subliniat, aseară, că România este cea mai stabilă și sigură țară din regiune, pornind de la constatarea că ședința CSAT de ieri s-a desfășurat într- un climat foarte eficient, constructiv și civilizat. „Prima ședință CSAT de anul acesta s-a desfășurat într-un climat foarte eficient, constructiv și civilizat. România este cea mai stabilă și sigură țară din regiune!”, a scris premierul pe contul său de Twitter. La ședința de ieri a fost prezent noul director al SRI, Eduard Hellvig, alături de adjunctul său, Florian Coldea.


FOTO: Victor Ponta 

Te-ar putea interesa și: