Evenimentul Zilei > Politica > Investițiile în sistemul de termoficare, puse în pericol. Probleme financiare la primărie
Investițiile în sistemul de termoficare, puse în pericol. Probleme financiare la primărie

Investițiile în sistemul de termoficare, puse în pericol. Probleme financiare la primărie

Investițiile prevăzute pentru anul viitor, în reabilitarea sistemului de furnizare a apei calde și a căldurii pentru populație ar putea fi puse în pericol de lipsa încrederii pe care o manifestă instituțiile financiare față de Primăria Generală.

Lipsa de încredere a instituțiilor financiare pentru asigurarea confinanțării unor investiții și prioritizarea plății datoriilor sunt două probleme cu care se confruntă Primăria Generală. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că, în momentul în care a preluat mandatul de primar general, în conturile Municipalității se aflau 4 milioane de lei, iar pentru alte 80 de milioane de lei erau popriri pe conturile financiare.

„În ceea ce priveşte partea financiară, am găsit la momentul în care am venit în Primărie în conturi 4 milioane de lei. 80 de milioane popriri pe conturi şi nu a fost evident, în jur de 10 noiembrie, să plătim salariile, dar le-am plătit pentru Primărie şi administraţiile din subordine”, a declarat Nicușor Dan, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Primăriei Capitalei.

Potrivit spuselor sale, două dintre problemele cu care se confruntă Primăria Municipiului Bucureşti constau în prioritizarea achitării datoriilor şi lipsa de încredere, din partea sistemului financiar, în vederea cofinanţării unor lucrări de investiţii.

„Datoriile curente ale primăriei şi ale instituţiilor din subordine sunt de 3 miliarde de lei, şi de aici vin două probleme. Una: e o uriaşă energie consumată de toată lumea, să vedem ce putem să plătim mai întâi, ca să nu rămânem fără bani. A doua problemă, care e şi mai importantă: că nu există încredere din partea sistemului financiar pentru Primăria Capitalei, pentru a cofinanţa marile lucrări de investiţii pe care vrem să le începem de la anul”, a arătat Nicuşor Dan.

Soluțiile propuse de Nicușor Dan

Primarul General a menționat că, împreună cu ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a agreat ca soluție de principiu prezentarea unui buget realist pentru anul 2021 și curățarea finanțelor Municipalității. Astfel, potrivit spuselor lui Nicușor Dan, vor fi recunoscute și rambursate toate datoriile acumulate de-a lungul vremii.

„Soluţia de principiu pe care am agreat-o cu ministrul Finanţelor este să facem curăţenie în finanţele Municipalităţii, adică să avem un buget realist începând cu 2021, să recunoaştem toate datoriile, inclusiv cele ale companiilor din subordine, în special ale Termoenergetica şi ale STB, şi să ieşim cu situaţia financiară curată şi cu aceste datorii recunoscute, pentru a fi – împreună cu Ministerul Finanţelor – refinanţate de către sistemul financiar”, a menţionat Nicuşor Dan.