Editura Evenimentul si Capital

Investiție de 1,8 milioane lei pentru integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități din București și Ilfov

Autor: | | 1 Comentarii | 226 Vizualizari

Asociația Eduteco și Confederația Națională a Persoanelor cu Dizabilități din Grecia anunță lansarea proiectului transnațional “E.S.P.R.I.T. – Structuri ale Economiei Sociale de Promovare a Incluziunii pentru Toți”

Grupul țintă al proiectului este format din 45 persoane vulnerabile, expuse situațiilor de excludere și marginalizare socială, cu dificultăți semnificative în integrarea și menținerea pe piața muncii. În acest sens, obiectivul principal al proiectului este crearea a 3 structuri de economie socială (una în mediul urban și două în mediul rural) în beneficiul grupurilor vulnerabile - în principal persoane cu dizabilități - care să conducă la integrarea socio-profesională a 13 persoane din regiunea București-Ilfov.

Proiectul, în valoare de 1,8 milioane de lei, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investește în oameni!“, Domeniul Major de Intervenție 6.1 "Dezvoltarea economiei sociale". Perioada de implementare a acestuia este de 12 luni (octombrie 2014 - octombrie 2015).

"Prin intermediul proiectului E.S.P.R.I.T., ne propunem să rezolvăm nevoile stringente ale persoanelor vulnerabile prin intermediul instruirii și consilierii acestora pentru dobândirea de abilități și competențe necesare integrării și menținerii pe piața muncii. Un sprijin foarte important pentru îndeplinirea obiectivelor proiectului va fi know-how-ul partenerilor din Grecia care au o experiență de 25 de ani în lucrul cu persoanele cu dizabilități, fiind și co-partener național al statului elen", declară Teodora SARCHIZ, asistent proiect E.S.P.R.I.T.

Cele trei structuri de economie socială (SES) nou înființate în proiect, o premieră pentru piața din România, vor acoperi următoarele domenii:

  • SES 1: Dezvoltarea accesibilității la mediul online pentru persoanele cu dizabilități;
  • SES 2: Inserția pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități;
  • SES 3: Dezvoltarea activităților de accesibilitate și design universal în mai multe sectoare (transport, construcții, mediu, educație etc).

În România, trăiesc peste 650.000 de persoane cu dizabilități cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, dintre care doar 12,7% sunt încadrate în muncă. "În acest domeniu, în Uniunea Europeană, lucrează peste 11 milioane de persoane, ceea ce reprezintă 6,7% din populaţia salariată. În comparație, în România, ponderea salariaților din domeniul economiei sociale este de doar 3,3%, respectiv 159,847 locuri de muncă", a declarat, în cadrul conferinței de lansare a proiectului, Eugen LUCAN, consilier în Comitetul Economic și Social European.

În dezvoltarea acestui concept sunt importante elemente precum antreprenoriatul social (definit ca fiind tipul de inițiativă privată ce duce la apariția unor activități noi, cu amprenta socială, dar a căror organizare și dezvoltare se face în stil antreprenorial) și întreprinderile sociale (care pot fi considerate rezultatul aplicării în practică al antreprenoriatului social). În regiunea de implementare a proiectului, București-Ilfov, sunt 67.700 de astfel de persoane, cu o rată de ocupare similară celei naționale.

LIVE BLOG Franta - Romania. Tiriac, decizie neasteptata. EXCLUSIV A anuntat aseara

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI