Investigație pe piața energiei. Consiliul Concurenței a intrat pe fir

Investigație pe piața energiei. Consiliul Concurenței a intrat pe fir

Consiliul Concurenţei ia la bani mărunți serviciile de citire a contoarelor de energie. Investigația vizează posibile trucări ale unor licitaţii publice. Acestea ar fi fost organizate de unele autorități.

Consiliul Concurenței, investigație pe piața serviciilor de citire a contoarelor de energie

Autoritatea de concurență va verifica modul în care contractele au fost atribuite companiilor care oferă astfel de servicii.

„Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibile trucări ale unor licitaţii publice organizate de unele autorităţi/entităţi contractante pentru atribuirea contractelor de servicii de citire a contoarelor de energie electrică din România”, anunţă autoritatea de concurenţă, conform news.ro

Două mari companii, vizate

Investigația vizează două mari companii din acest domeniu. Conform anunțului făcut de Consiliul Concurenței, cele două firme și-ar fi împărțit lucrările adjudecate în  achizițiile publice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este vorba despre Andrem Strategy SRL și Electro Strategy SRL. Entitățile contractante care ar fi organizat licitațiile sunt Energie Electrică România, E Distributie Muntenia și Distributie Energie Oltenia. De asemenea, Societatea de Distributie a Energiei Electrice Transilvania Sud S.A., Societatea de Distributie a Energiei Electrice Muntenia Nord S.A., E-Distributie Banat S.A ar fi organizat licitații în acest sens.

Consiliul Concurenței, inspecții la sediile companiilor vizate

În cadrul acestei acțiuni, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii la sediile companiilor vizate. Printre acestea se numără Servelectro Integral S.R.L. şi Serv H.R. Integral S.R.L. Acestea sunt cunoscute pentru legăturile comerciale cu Andrem Strategy S.R.L.

energie, Consiliul Concurenței

Sursa foto: Dreamstime.com

Reprezentanții autorității de concurență au ridicat mai multe documente din sediile companiilor respective. În următoarea perioadă, acestea vor fi analizate de reprezentanții autorității de concurență. Inspecţiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel Bucureşti. Dacă investigațiile arată că societățile au încălcat regulile de concurență, acestea riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Conform procedurii, societățile care cooperează cu autoritatea de concurenţă pot obține reducerea amenzii sau chiar imunitate. Aceste reguli pot fi aplicate în cadrul programului de clemență.