Mare schimbare în Republica Moldova, pe piața de energie. A apărut un nou jucător

Mare schimbare în Republica Moldova, pe piața de energie. A apărut un nou jucător

O mișcare importantă s-a produs pe piața energiei din Republica Moldova. Filiala bursei române de energie, OPEM, a obținut licența de operator a pieței de energie electrică din Basarabia. „Operatorul Pieței de Energie M”, subsidiara bursei de energie OPCOM din România) a obținut astăzi licența pentru activitatea de operare a pieței energiei electrice din Basarabia.

Asta înseamnă un nou pas spre operaționalizarea piețelor organizate de energie, racordate la standardele Comunității energetice europene, anunță Ministerul Energiei.

OPEM va lanseza diverse segmente ale pieței, inclusiv piața energiei electrice pentru ziua următoare (PZU), piața energiei electrice pe parcursul zilei (IntraDay), precum și piața organizată a contractelor. Aceste piețe organizate vor contribui la stabilirea semnalelor de preț corecte, promovând transparența, concurența și eficiența în sectorul energetic.

Un nou jucător pe piața energiei din Republica Moldova

Piețele gestionate de OPEM vor da semnale de preț corecte pieței și vor permite, ulterior și stabilirea tarifelor diferențiate la energia electrică pentru consumatorii finali.

Ne puteți urmări și pe Google News

OPEM va contribui la eficientizarea pieței de energie electrică, promovarea transparenței și concurenței, gestionarea riscurilor, crearea unui mediu favorabil investițiilor și exportului de energie electrică.

În prezent, Chișinăul achiziționează majoritatea curentului electric de la Cuciurgan amplasată în regiunea stângă a Nistrului la un preț de 66 USD MW. Perioada contrcatului este până la sfârșitul anului 2024.

Centrala de la Cuciurgan este controlată de grupul rusesc INTER RAO, după cum informează banii.md.

Acord semnat cu România, în februarie

În luna februarie a acestui an, Guvernul de la Chișinău a aprobat Memorandumul de înțelegere cu Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din Republica Moldova și România.

Republica Moldova și România vor fi interconectate prin rețelele de gaze naturale și energie. Memorandumul în ceea ce privește sectorul gazelor naturale prevede acțiuni specifice legate de creșterea capacității de transport a gazelor naturale și examinarea posibilității de extindere a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport în jurul Chișinăului până la sfârșitul anului 2031, potrivit gov.md.

În sectorul energiei electrice, Memorandumul vizează realizarea unor proiecte de importanță strategică, precum Linia Electrică Aeriană cu tensiunea nominală de 400 kV Suceava - Bălți, extinderea stațiilor 400 kV Suceava și Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni și Republica Moldova și o stație electrică pe teritoriul României.