Evenimentul Zilei > Actualitate > Invenția care ar putea stopa pandemia. E cât un ibric. Video
Invenția care ar putea stopa pandemia. E cât un ibric. Video

Invenția care ar putea stopa pandemia. E cât un ibric. Video

Un inginer italian a inventat un dispozitiv portabil anti-COVID, care ar putea fi folosit în restaurante și chiar la locurile de muncă.

Invenția, care aparține lui Mario Palazzetti, un fost inginer italian care a lucrat în una din cele mai mari uzine auto din Italia, blochează transmiterea coronavirusului în interacţiunea apropiată dintre oameni. Supranumit Mister ABS, italianul a creat aparatura minune care deja a intrat în teste la Universitatea din Torino, relatează realitatea.net.

Inginerul pensionar în vârstă de 84 de ani, care a lucrat la Centrul de Cercetare al Fiat, este supranumit Mr. ABS datorită sistemului de frânare anti-blocare pe care l-a proiectat şi care a devenit în prezent standard la toate autovehiculele.

Am creat o barieră biologică pentru doi oaspeți care se așează la o masă și care pot sta la o distanță mai mare”, a explicat Mario Plazzetti.

Este vorba de un dispozitiv de dimensiunea unui ibric electric ce creează curenţi locali de aer pentru a limita circulaţia picăturilor minuscule eliminate de oameni în timpul vorbirii. L-a numit Biostopper, proiectat iniţial pentru a permite apropierea dintre două persoane.

Simonetti a declarat însă că poate funcţiona şi în cazul unor grupuri restrânse, pentru că dispozitivul creează un câmp aerodinamic care determină ca vaporii și picăturile emise prin respirație de o persoană când vorbeşte să se întoarcă la ea.

Ne concentrăm asupra vorbirii pentru că în cazul strănutului am avea nevoie de un sistem mult mai invaziv. Ideea a fost de a găsi o soluție, un dispozitiv care să fie pus în mijlocul mesei care să creeze o barieră biologică. Protejează de particulele care tind să cadă foarte repede, altele tind să fie proiectate de la distanță. Ideea este să se creeze un vortex în această direcție”, a declarat profesorul universitar Marco Simonetti, citat de gazetaromaneasca.ro.

Fostul inginer colaborează pentru testarea şi dezvoltarea dispozitivului cu Universitatea Politehnică din Torino. Profesorii universității au făcut deja și primele teste. Sunt convins că din punct de vedere economic o să fie benefic și se va putea folosi în restaurante și chiar la locurile de muncă”, a declarat și rectorul Universității Tehnice Torino, Guido Sarraco.

Echipa speră să definitiveze un prototip până la sfârşitul lunii iulie şi să scoată produsul pe piaţă până la sfârşitul verii.

Palazzetti a început să lucreze la dispozitiv în urmă cu două luni, când pandemia părea că începe să fie ținută sub control în cele mai afectate țări și impunerea regulilor permanente anti-coronavirus: distanțare socială, purtarea măștii și dezinfectarea mâinilor. Fostul inginer s-a gândit la un mod de a gestiona dificultăţile distanţării sociale în şcoli, birouri, baruri, restaurante în condiţiile unei pandemii accelerate în întreaga lume, care a ucis aproape 600.000 de oameni.

Mr. ABS, care s-a retras în 1997, se află în spatele mai multor invenţii, printre care se numără TOTEM (Total Energy Module) – un mic generator de căldură şi energie electrică – şi un sistem de climatizare numit Aircare, care recuperează energia, mai scrie gazetaromaneasca.ro.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: