Editura Evenimentul si Capital

Învățăceii din Podul Doamnei, pregătiți pentru școală de preotul satului

Din Canada, Gemania, și de la asociații din România au fost primite 55 de ghiozdane, cu tot cu rechizite, pentru copiii din Podul Doamnei FOTOGRAFII: DAN GHEORGHE
Autor: | | 0 Comentarii | 1061 Vizualizari

Am găsit biserica plină cu copii, cu ghiozdane şi cu rechizite. În satul giurgiuvean Podul Doamnei. Ce vă spun acum s-a întâmplat în 8 septembrie. De zi mare, Sfânta Maria.

Nu pot să uit cuvintele preotului Mihai-Cristian Taraş. Anume că “nu ai cum să treci pe lângă oameni fără să îţi pese de ei”. Veţi vedea în continuare că nu sunt doar vorbe-n vânt.

Anca Stan, membră a comunităţii şi totodată a Comitetului Parohial, are lista în mână şi strigă pe micuţii care azi vor primi în dar un ghiozdan plin cu cele trebuitoare învăţării.

Premii, nu pomană

Fiecare prichindel vine, timid, dar cu zâmbetul pe buze, şi îşi primeşte trofeul. Păi da, un fel de medalie, că nu de pomană îl ia.

Îmi spusese Anca mai devreme că sunt 55 de premianţi. Cadoul e pentru cei care au învăţat bine în anul şcolar precedent. Ai primit note bune, iată recompensa. Ori ai fost copil cuminte acasă. Acum abia intri în clasa I şi eşti pe lista celor apreciaţi.

Evident că se iau în considerare şi problemele sociale. Şi sunt cu nemiluita, din păcate. Ce vină au micuţii ai căror părinţi fie au plecat unde au văzut cu ochii, fie beau de nu mai ştiu de ei?!

Tabloul bucuriei

Locaşul acesta, mic, cocoţat pe un deal înconjurat de păduri, şi-a încălzit pe dată zidurile vechi, din piatră, ridicate încă de la 1874. Dar nu de la soarele prânzului, ci de la chicotelile mândrilor de clase primare şi gimnaziale care, după ce au intrat în posesia surprizelor, le scotocesc, să vadă cum arată caietele şi penarele, trusele pentru pictură, seturile de geometrie, stilourile, ascuţitorile.

În faţa altarului se formează la final tabloul din chipuri însorite. Pentru poza de grup. Părinţii lor, câţi au venit, dar şi restul comunităţii, se dau la o parte. Să iasă în evidenţă vedetele unei clipe de pus în rama neuitării.

Doi orăşeni veniţi în sat

Mai am însă multe de vorbit cu gazdele mele. Ce se întâmplă aici e poate subiect pentru o carte de învăţătură despre ideea de solidaritate umană.

Culmea e că nici Anca, nici preotul, nu s-au născut în acest loc. Doamna avocat, ca să-i precizez meseria, e născută în oraşul Giurgiu. Pe când părintele e din Bucureşti.

Femeia s-a mutat la socri, din 2010. Deci o legatură cu satul acesta există, în cazul ei. Preotul, în schimb, a păşit pentru prima oară în Podul Doamnei un an mai tarziu, adică in 2011. E prima sa parohie, după ce şi-a finalizat studiile în Capitală. Amandoi oameni tineri.

Mai întâi au cunoscut oamenii

Voinţa lor se coagulează încetul cu încetul. Din 2013 începe seria de proiecte cu scop social. Destinate satului. În special tinerei generaţii. Mai punem la socoteală şi că preoteasa, Mihaela pe numele ei, este absolventă de Asistenţă Socială. Ea demarează, împreună cu Anca, seria de vizite din casă în casă. Nu sunt mai mult de 100 de sălaşuri.

“Am dorit să avem o evidenţă a familiilor, şi mai ales a problemelor cu care se confruntă acestea”, spune avocata.

În biserică au loc lecții despre viața de zi cu zi, dar și ore de muzică. Aici se servesc și mesele sociale

Avocata Anca Stan și părintele Mihai-Cristian Taraș au demarat din 2013 un sistem al solidarității dedicat copiilor din comunitate

Lecţii concrete despre viaţă

Biserica devine un factor de modelare a caracterelor. Copilaşii află de la un medic, chemat special în acest scop, care este rolul igienei personale şi cum se acordă primul ajutor.

Este formată o bibliotecă. Sunt peste 1.000 de volume deja. Puii de ţăran descoperă, prin intermediul marilor autori, români şi străini, o cu totul altă lume. Mai bine de 20 de fete şi băieţi împrumută în mod constant lectura.

Tot în casa lui Dumnezeu au loc ore de muzică clasică. Micuţii aud simfoniile care au cutremurat lumea cu frumuseţea lor.

Mesele sociale au şi rol educativ. Cei de-o şchioapă învaţă cum se folosesc lingura, furculiţa şi cuţitul, cum se aranjează farfuriile şi cum se mănâncă în mod civilizat, fără să deranjezi vecinul de scaun.

Urgenţe medicale

Au fost copilaşi cu grave probleme ale dinţilor. Nu-i nimic, s-a rezolvat totul printr-un cabinet stomatologic unde au fost duşi, la oras.

Peste puţin timp va fi dusă la spital şi opreată o fetiţă cu polipi. Starea ei s-a agravat din cauza infecţiei.

Anul acesta, în iunie, un băiat a fost lovit de traznet. A trecut prin patru operaţii, de fiecare dată dus la spital cu ambulanţa, dar însoţit de cei care au înfiinţat un adevărat sistem al binelui.

În excursie

Ce credeţi că au făcut mânjii când auziseră că vor merge în excursie pe litoral sau la munte, la Sinaia, să viziteze Castelul Peleş şi muzeul trenuleţelor? Normal că au sărit de bucurie. Au fost mai multe asemenea deplăsări. Printre însoţitori s-au aflat şi preotul, şi avocata.

“Le-am văzut bucuria pe chip. Pentru mine a fost cea mai mare mulţumire”, îmi spune Anca, şi văd că îi mijeşte o lacrimă din amintirile sale.

Moş Crăciun există

LIVE VIDEO! Vezi ACUM meciul Irina Begu - Bianca Andreescu la Miami! Premii FABULOASE la turneul american

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI