Evenimentul Zilei > Social > Întrebare pentru Ministrul Sănătății, la Craiova: „Știți că medicii care lucrează aici sunt neplătiți de mult timp?‟
Întrebare pentru Ministrul Sănătății, la Craiova: „Știți că medicii care lucrează aici sunt neplătiți de mult timp?‟

Întrebare pentru Ministrul Sănătății, la Craiova: „Știți că medicii care lucrează aici sunt neplătiți de mult timp?‟

Prezentă la Craiova pentru o serie de întâlniri cu reprezentanții din sistemul de sănătate, dar și pentru a face câteva vizite la centrele de vaccinare, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a încheiat brusc conferința de presă programată pentru ora 15.30, fără ca jurnaliștii să îi mai poată adresa întrebări.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, se află într-o vizită de două zile în judeţul Dolj, unde se întâlneşte cu reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova și cu reprezentanții din sistemul de sănătate.  Ministrul Sănătății dorește să facă câteva vizite la centrele de vaccinare.

La conferința de presă programată pentru ora 15.30, nu a răspuns decât la câteva întrebări, după care a plecat brusc. Ultima întrebare la care a răspuns a făcut referire la evaluările făcute de fostul secretar de stat Andreea Moldovan referitoare la competența directorilor Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP).

„De exemplu, la Dolj, directorul nostru a luat calificativul ”satisfăcător”. (…) Care este părerea dvs despre DSP Dolj?”, a fost întrebată Ioana Mihăilă.

Se pare că directorarea DSP Dolj, Valeria Andfreescu, nu a fost prezentă la conferința de presă. De fapt, nu a participat niciodată la vreuna și nici nu a dat vreo declarație vreodată. Pentru declarații publice apărea se pare, Iuliana Manea, coordonatorul Inspecţiei Sanitare din cadrul DSP Dolj. Iuliana Manea, de altfel, a reprezentat și astăzi instituția.

Salarii mult întârziate

Cadrele medicale din centrul de vaccinare organizat la Sala Polivalentă Craiova, acolo undea ajuns vineri ministrul Sănătății, s-au plâns de faptul că își primesc banii cu întârziere. Personalul nu a reușit să discute cu Mihăilă despre situația existentă. Situația existentă, în ochii personalului sanitar, aduce cu întârzierea plăților „din cauza unui funcționar” din perioada Voiculescu.

„Plățile s-au făcut în cursul acestei săptămâni către toate centrele de vaccinare. Există o metodologie prin care centrele de vaccinare cer finanțare de la autoritățile locale. Autoritățile locale solicită finanțare către direcțiile de sănătate publică, ele solicită finanțare Ministerului Sănătății. Ultimele plăți pe care le-am făcut sunt cele aferente lunii aprilie. Din câte știu, în urmă cu o săptămână s-au realizat deschiderile de conturi. Vineri s-au făcut deschiderile de conturi. Acesta este circuitul. Pe acest circuit nu au fost întârzieri. Ei au primit banii pe luna aprilie. Tot ce facem este cu scopul de crește dorința personalului să se implice în campania de vaccinare”, a declarat Mihăilă.

Deranjată vizibil de întrebările jurnaliștilor, Ioana Mihăilă a refuzat orice discuție ulterioară.

Unul dintre asistenții de la acest centru de vaccinare a spus că  normal era să se poarte un dialog:

„Avem un contract și nu e corect ca acesta să nu se respecte. Cum să se respecte atâta timp cât noi lucrăm din aprilie, suntem în iunie și nimic. Doamna ministru nu a binevoit să ne asculte, cel puțin pe noi cei din prima linie, pentru că suntem direct implicați. Dacă punem accent pe vaccinarea populației, vrem să fim respectați. Vaccinarea merge din ce în ce mai slab. A scăzut rata de incidență, iar când lumea a văzut că s-a renunțat la mască, oamenii au crezut că s-a dus pandemia. Noi încercăm să aducem cât mai multă lume la vaccinare. Până la urmă este timpul nostru. Nu am avut ocazia să vorbesc cu doamna ministru. S-a urcat în mașină și a plecat”, a precizat Ștefan Mihai, asistent medical.