Interviul 2+1. Sebastian Ghiţă: Victor Ponta nu va fi păpuşa Sistemului

Interviul 2+1. Sebastian Ghiţă: Victor Ponta nu va fi păpuşa Sistemului

Întreaga conducere a PSD, mai puţin preşedintele Victor Ponta, a fost prezentă în acest weekend la Poiana Braşov, la o întâlnire de lucru. Singurul dispus să acorde un interviu ziarului Evenimentul zilei despre ce se întâmplă în interiorul partidului după anunţul făcut, vineri, de premierul Ponta pe pagina sa de facebook, a fost deputatul PSD Sebastian Ghiţă.

EVZ: Mi s-a părut că Victor Ponta a jucat bine când a dat mesajul acesta pe pagina lui de facebook. Devine premierul un jucător politic?

Sebastian Ghiţă: Şi Victor Ponta şi eu iubim baschetul. Acolo, arbitrii au un rol foarte important. Uneori arbitrii judecă diferit aceeaşi fază, funcţie de echipa care se află în apărare. Pe unii îi tratează mai lejer, iar pe alţii îi vanează la orice fază. Arbitrii spun că sunt corecţi. Dar toţi jucătorii şi toţi spectatorii ştiu. Se numeşte DUBLU STANDARD. Justiţia din Romania nu-şi mai permite asta.

Ne puteți urmări și pe Google News

EVZ: Pare un atac al dumneavoastră la Justiție. Este?

Sebastian Ghiţă: Nu! Am spus și cred că Victor Ponta și PSD puteau lua mai multe voturi dacă spuneau românilor că, astăzi, ne apropiem de un număr de cinci milioane de cetățeni implicați în dosare penale. N-am facut-o. Vom continua să sprijinim actul de justiție. Dar nici nu vom închide ochii de frică atunci când vedem abuzuri și porcării și ilegalitați. Noi, cei din partide, răspundem în fața oamenilor. Alegerile nu sunt între PICCJ, DNA, DIICOT, SRI, SIE, STS și alte entități cu 3-4 litere. Nu i-am văzut pe afișe. Oamenii își pun încrederea în primar, președinte, deputat, senator etc. Și, din patru în patru ani, pe ei îi sancționează prin vot. Așa funcționează democrația! Justiția aplică legea, nu o face! Nu stabilește priorități în societate! Prioritățile sunt stabilite de oameni, prin vot. Asta dacă vrem democrație.

EVZ: Vă pregătiți de campanie pentru alegerile europarlamentare?

Sebastian Ghiţă: Da. Intens. Atât în Prahova, cât și în Romania. PSD are o poziție foarte bună și trebuie să continuăm să le explicam oamenilor ce și cum vrem să facem în continuare.

EVZ:  Ne puteţi spune ce vreți să faceți, ce veţi transmite oamenilor?

Sebastian Ghiţă: Guvernul Ponta a avut performanțe economice deosebite anul trecut. Creșterea economică de 3,5% și absorbția performantă a fondurilor UE sunt chestiuni pe care nici măcar propaganda deșănțată anti-Romania și anti-PSD nu le-a putut șterge. Acum trebuie să-i facem pe oameni să simtă asta. Le vom explica cum, le vom prezenta metodele, iar votul pentru PSD și Victor Ponta va însemna că oamenii aproba aceste măsuri. Apoi le vom lua până în decembrie.

EVZ: La ce măsuri vă referiți?

Sebastian Ghiţă: Suntem partid social-democrat. Ne gândim în primul rând la măsuri sociale și economice pentru oameni și pentru micile afaceri din turism și servicii. Cu marele capital ne descurcăm, se pare. E timpul să luptăm pentru români.

EVZ: Ce se va întâmpla la alegerile europarlamentare din 25 mai? O previziune...

Sebastian Ghiţă: Oamenii vor arata dacă PSD și politicile sale, implementate de Guvernul Ponta, sunt apreciate. Cred că vom avea o surpriză. Sper să ne dea votul și pentru următoatele măsuri. Avem nevoie de sprijinul oamenilor pentru a putea să continuăm implementarea măsurilor economice pe care să le simtă fiecare cetățean.

EVZ: Dar în perspectiva alegerilor prezidenţiale, ce părere aveţi?

Sebastian Ghiţă: În privința alegerilor, cred că romanii vor dori mai multă siguranță politică și un lider tânăr și conectat la nivel internațional. Sigur nu vor dori un cunoscător de „limba gimnastică” sau vreun Mihai fără de partid. Iar de alegeri libere și corecte cred că toată lumea știe că România este capabilă deja de mulți ani. Multiplele succesiuni la putere au arătat deja asta.

EVZ: Credeţi că va afecta situația politică regională alegerile din România şi cum?

Sebastian Ghiţă: România este astăzi în siguranță, mulțumită parteneriatului strategic cu Statele Unite, apartenenței la NATO și prezenței în UE și în Comunitatea Euro-Atlantică.  Românii îi așteptau pe americani din `45. S-au bucurat când au venit. Suntem și acum cea mai pro-americană țara din Europa de Est. Rusia ne-a fost un fel de soacră. SUA ne e un fel de dădacă. Are grijă de noi și chiar vrea să creștem pe picioarele noastre. Au nevoie de un partener mare și solid economic aici. De aceea, și România a urmat cu atenție sfaturile lor pe zonele fierbinți, precum libertatea presei, Justiția funcțională, armată modernă, servicii de informații profesioniste etc. Iar noi am arătat că suntem corecți și ne ținem de cuvânt. Oricât de greu am înțeles, până la urmă am facut-o.

EVZ: S-a discutat mult despre decriptarea mesajului lui Victor Ponta. Va candida şeful PSD la prezidențiale?

Sebastian Ghiţă: A spus foarte clar că va conduce lupta din noiembrie, care să ne aducă sfârșitul regimului Băsescu. Își va alege singur calea. Va depinde mult de ceea ce simte în mijlocul oamenilor. Va face ce îi vor cere românii. Victor Ponta nu e fricos și e altruist. Nu va părăsi lupta! Și nu va trăda românii! Va alege cea mai bună soluție, sunt sigur.

EVZ: Nu ne-aţi spus cine sunt ziariştii fascisto-comunistoizi la care făcea Victor Ponta referire. Spuneţi atunci ce credeți dv. despre media din România?

Sebastian Ghiţă: E foarte democratizată. Toate ideile politice au o platformă unde pot fi găsite. Nimeni nu mai poate ascunde nimic. Toate interesele sunt reprezentate. Oricine spune altceva e doar un propagandist amărât. De la acest punct putem vorbi de finanțare și calitate. Dar, ca și democratizarea media, acest obiectiv ne va lua 10 ani. Iar creșterea calității jurnalismului nu va veni decât odată cu creșterea calității politicienilor, a creșterii calității șefilor din instituții și cu creșterea calității șefilor din media. Și media va crește odată cu țara.

EVZ: Sunteţi deputat PSD, deci am să vă întreb despre Opoziţie. Pare mai vie în ultimul timp, şi-a înteţit atacurile la adresa Puterii.

Sebastian Ghiţă: Da. Se zbate precum broasca în beton. S-au făcut de râs timp de 10 ani. Ne-am săturat cu toții. Nu câștigi nimic prin încercările de a-l bloca pe Victor Ponta. Doar cu eforturile de PR ale Elenei Udrea nu fac mare lucru. Restul sunt praf. Iar ideea că, dacă unești cinci fraieri, faci unul bun, e falsă. Și pe rând, și împreună, opoziția acum e un fel de ceata lui Pițigoi. Dai în unul și-ți răspunde atât acela, cât și Cristi Preda „atotrăspunzătorul”.

EVZ: Dar ce a făcut Cristi Preda de v-aţi supărat aşa pe el?

Sebastian Ghiţă: Face pe lupul moralizator cu noi toți. Ne tot dă lecții, așa, ca un mare filosof. Trebuie să știe că atacurile sale la soții sau fiice de politicieni sunt nedemne! Nu-i ataci pe Ponta, Antonescu sau Băsescu atacându-le familiile. E nedemn! Pare un fătălău fricos! Pe mine, păcalicii aceștia ocolitori și fricoși mă enervează! Nu rudele sau amantele politicienilor sunt paguba românilor! Frustrații incapabili din politică și din instituții fac cel mai mare rău românilor. Pentru că îi vând pe români pentru nimic.  Când se va certa cu Udrea, sunt sigur că aceasta va rămâne președintă de partid la PMP, iar Preda își va face partidul său. Iar acela va fi cu adevarat Partidul Frustraților Incapabili, cu Preda președinte.

EVZ: Nu credeţi că puneţi cam mult acid, că aveţi prea multe acuzaţii pentru un singur om?

Sebastian Ghiţă: Cred că România trebuie să afle multe în aceste 6 luni. În primul rând, cine sunt Frustrații care au slujit RĂUL în acesti 10 ani, cine sunt ziariștii fascisto-comunistoizi, care și-ar reclama și mamele la ANI doar pentru a mai lua niște bani de la ONG-uri, dar și cine folosește mascații în interese politice și cum.

EVZ: Mai aveți puțin și repetați toate mesajele premierului Victor Ponta... care nu ne-a spus şi cine sunt ziariştii fascisto-comunistoizi...

Sebastian Ghiţă: E normal. Sunt deputat PSD și sunt convins că Victor Ponta va conduce această luptă pentru adevăr, în noiembrie. Pentru România și pentru români. E singura speranță care a mai rămas nemăsluită. Victor Ponta spune clar că nu va fi păpuşa Sistemului. Este singurul care transmite Sistemului că îi cere să evolueze, să devină mai european, mai aplecat spre prevenție, spre drepturi și libertăți, spre curmarea abuzurilor.  Victor Ponta spune clar că acum avem instituții puternice. Acum justiția funcționează. „There are ways and means”. Iar aceasta, cu mâna lui Victor Ponta și cu acceptul PSD. PSD a stat în spatele lui Victor Ponta la toate deciziile pe Justiție și servicii. Dar trebuie să fie drept cu toți. Nu mai poate fi pentru unii mumă și pentru alții ciumă. Se va decredibiliza dacă se afundă în jocul politic.