O furtună solară ar putea întrerupe internetul timp de luni de zile

O furtună solară ar putea întrerupe internetul timp de luni de zile Internetul s-ar putea accesa doar cu buletinul. Explicația Ministrului Digitalizării/ Sursa: commons.wikimedia.org

Fox Weather a relatat că un om de știință a avertizat că o super furtună solară ar putea dezactiva internetul timp de săptămâni sau luni.

Internetul a devenit indispensabil în viața tuturor, dar ce s-ar întâmpla daca s-ar întrerupe pentru o perioadă mai mare de timp. Aurorele boreale sunt frumoase, dar un cercetător spune că furtunile solare ar putea provoca o „apocalipsă a internetului”. Profesorul Peter Becker și echipa sa dezvoltă un sistem care să ne avertizeze cu privire la activitatea solară periculoasă care ar putea deteriora tehnologia critică.

Profesorul Peter Becker, de la Universitatea George Mason, a declarat: „Internetul a ajuns la maturitate într-o perioadă în care soarele a fost relativ liniștit, iar acum intră într-o perioadă mai activă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este pentru prima dată în istoria omenirii când activitatea solară crescută se intersectează cu dependența noastră de internet și cu dependența economică globală.”

Cea mai recentă actualizare a Centrului de prognoză meteo spațială al NOAA sugerează că ciclul solar 25 ar putea atinge vârful mai devreme și ar putea fi mai intens decât se aștepta. Previziunile inițiale estimau un vârf în jurul lunii iulie 2025, dar centrul sugerează acum un vârf la începutul sau la mijlocul anului 2024.

Cum amenință o superfurtună solară Pământul și internetul

Cercetătorul descrie pagubele produse pe Pământ de erupțiile solare. „Explozia solară are loc atunci când soarele se luminează și vedem radiații. Ejecția de masă coronală rezultă din focul de tun. Putem vedea explozia, dar ejecția de masă coronală poate merge în orice direcție, însă putem spune când se îndreaptă spre Pământ. Acest lucru ne oferă 18-24 de ore de avertizare înainte ca acele particule să ajungă pe Pământ și să-i perturbe câmpul magnetic.

Erupție solară

Furtună solară. Sursa Foto: Dreamstime

Sunt în pericol rețeaua electrică, sateliții, cablurile subterane de fibră optică acoperite cu cupru, sistemele de navigație și GPS, emițătoarele radio și echipamentele de comunicații.

Becker a spus: „Și apoi se ajunge la acest fel de lucru insidios în care ai putea obține de fapt curent de la sol. Așa că toată lumea se gândește: „Oh, computerul meu este împământat, sunt în regulă”. Cu toate acestea, dacă conduci curenți inductivi la suprafața Pământului, aceștia pot funcționa aproape invers și pot prăji lucrurile pe care le credeai sigure.”

Dacă primim un avertisment, fiecare minut contează, pentru că poți pune sateliții în modul de siguranță. Puteți deconecta transformatoarele de la rețea pentru a preveni prăjirea lor, a spus Becker. Potrivit acestuia, majoritatea companiilor mari nu au stimulente financiare pentru a-și consolida sistemele. Sursa:  insiderpaper.com