Evenimentul Zilei > Justitie > INTERCEPTĂRI. Fostul șef al CJ Timiș, asociat în firme pentru a garanta ”liniște”
INTERCEPTĂRI. Fostul șef al CJ Timiș, asociat în firme pentru a garanta ”liniște”

INTERCEPTĂRI. Fostul șef al CJ Timiș, asociat în firme pentru a garanta ”liniște”

Oamenii de afaceri care voiau ”liniște” la județ făceau afaceri cu președintele Consiliului Județean Timiș, în perioada în care instituția a fost condusă de PDL. Aceste lucruri au ieșit la iveală în rechizitoriul prin care DNA l-a trimis în judecată pe deputatul PDL Cornel Sămărtinean, fost director al Aeroportului Internațional ”Traian Vuia” Timișoara, acuzat, alături de alţi angajaţi ai instituției, că a trucat licitațiile pentru spațiile comerciale incintă. În urma măsluirii licitațiilor, acestea au ajuns la SC Trinvest Bakery SRL, firmă controlată de fostul președinte al PDL Timiș, Constantin Ostaficiuc și de deputatul Alin Popoviciu.

Anchetatorii arată în rechizitoriu că în denunţului formulat de către Horaţiu Graţian Şerban Moruţ, unul dintre asociaţii lanţului de pizzerii „San Marzano” acesta a povestit cum a ajuns să facă afaceri cu ședul PDL Timiș. “Conform declaraţiilor martorului Moruţ Horaţiu, acesta se cunoştea cu inculpatul Popoviciu Alin de foarte mulţi ani, relaţia între aceştia fiind una de prietenie. Acelaşi inculpat Popoviciu i-a relatat martorului Moruţ că inculpatul Ostaficiuc Constantin este o persoană pe care se bazează în mod deosebit în cariera sa politică, propunându-i martorului Moruţ Horaţiu să-l coopteze şi pe inculpatul Ostaficiuc în cadrul societăţii comerciale, sugerând că prin aceasta s-ar crea noi oportunităţi. Tot inculpatul Popoviciu Alin i-a spus martorului Moruţ Horaţiu că formal în societatea comercială va fi cooptată ca asociat fiica inculpatului Ostaficiuc, Andreescu Diana Ornella, deoarece Ostaficiuc Constantin nu voia să fie asociat în nume propriu, ci voia o asociere discretă, având în vedere poziţia deţinută în cadrul Consiliului Judeţean Timiş şi calitatea de preşedinte al organizaţiei judeţene a Partidului Democrat Liberal. Astfel, a avut loc o întâlnire între cei trei, ocazie cu care au decis că şi inculpatul Ostaficiuc Constantin va deveni asociat cu primii doi, însă doar ca realitate faptică, fără ca inculpatul Ostaficiuc sau fiica acestuia să contribuie financiar corespunzător procentului de părţi sociale cesionate, pentru investiţiile deja efectuate şi patrimoniul existent, asocierea inculpatului Ostaficiuc fiind doar la beneficii, nu şi la cheltuieli. Potrivit relatărilor martorului Moruţ Horaţiu, inculpatul Popoviciu Alin a insistat cu privire la asocierea în firmă şi a inculpatului Ostaficiuc Constantin care „prin prezenţa lui în firmă asigură protecţia”, aspect ce ulterior i-a fost confirmat martorului Moruţ şi de către Ostaficiuc Constantin în mod explicit, cu toate că martorul nu a înţeles de ce ar avea nevoie de o astfel de „protecţie”, câtă vreme nu au desfăşurat activităţi ilicite care să necesite intervenţii ilegitime ale inculpaţilor Popoviciu sau Ostaficiuc”, se arată în rechizitoriu, conform Pressalert.ro. Ajuns asociat, Ostaficiuc ”a comandat şi şi-a însuşit pentru uzul său un televizor, iar pentru fiica sa a impus celorlalţi asociaţi ca firma să achite ratele lunare de leasing şi asigurarea CASCO pentru un autoturism de teren VW Touareg cu numărul de înmatriculare TM-50-TDC (anterior B-66-VRX), societatea comercială suportând şi toate costurile de întreţinere ale acestui autoturism, ce era folosit exclusiv în interes personal de către fiica inculpatului”, mai arată sursa citată.

La dosar există și o serie de interceptări realziate de SRI în acest sens.

Ostaficiuc, trimis în judecată înainte de Crăciun

Înainte de Crăciun procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a deputatului liberal Cornel Sămărtinean. Conform procurorilor, în sarcina lui Cornel Sămărtinean, „la data faptelor director al Aeroportului InternaționalTraian Vuia” Timișoara s-au reținut infracțiunile concurente de abuz în serviciu, în formă continuată (două acte material) și conflict de interese”. În același dosar au fost trimiși în judecată și Marius Florin Mezin, director comercial al AIT, acuzat de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale), participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (zece acte materiale), dar și Lucian Blaga, administrator al unei societăți comerciale, acuzat de mărturie mincinoasă.

”În cursul anului 2010, funcționari din cadrul Aeroportului Internațional ”Traian Vuia” Timișoara, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au luat decizia și au acționat concordant pentru obținerea de foloase necuvenite, de către o societate comercială, consecutiv prejudicierii bugetului unității în interesul căreia erau obligați să acționeze (…) Astfel, inculpații Sămărtinean Cornel Mircea și Mezin Marius Florin au participat la luarea deciziei și apoi au aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care să închirieze spații aflate în incinta aeroportului. Societatea comercială favorizată era controlată, în fapt, de către suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin, persoane cu care inculpatul Sămărtinean Cornel Mircea s-a aflat în raporturi comerciale, fiind chiar asociat în cadrul unei alte firme cu primul dintre cei doi suspecți”, se precizează în referatul procurorilor. Față de suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor în cazul lui Alin Popoviciu și al lui Constantin Ostaficiuc.

Chestionat cu privire la acest fapt, fostul lider al PDL și al Consiliului Județean Timiș a refuzat să facă declarații. ”Nu comentez. E un subiect încheiat de mult timp pentru mine”, a declarat pentru EVZ, Constantin Ostaficiuc.

Reamintm că tot înainte de Crăciun, el a fost tirmis în judecată pentru șase infracțiuni de conflict de interese în legătură cu atribuirea, cât era șef al județeului, a celei mai bune parcele de teren din Parcul Tehnologic și Industrial al județului Timiș, fiicei sale.