Evenimentul Zilei > Justitie > INTERCEPTĂRI DNA. Tudor Chiuariu, negocieri pentru șpaga de la Paltin-Sturdza: „Onorariu fix 3 milioane şi onorariu de succes 5 sute de mii!”
INTERCEPTĂRI DNA. Tudor Chiuariu, negocieri pentru șpaga de la Paltin-Sturdza: „Onorariu fix 3 milioane şi onorariu de succes 5 sute de mii!”

INTERCEPTĂRI DNA. Tudor Chiuariu, negocieri pentru șpaga de la Paltin-Sturdza: „Onorariu fix 3 milioane şi onorariu de succes 5 sute de mii!”

Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, Tudor Chiuariu şi Ioan Adam au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.

Potrivit unui comunicat al DNA, fostul deputat Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor, iar deputatul Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă (3 infracţiuni).

  • De asemenea, au fost trimişi în judecată Lorand Andras Ordog, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării), Iosif Kadas, Constantin Bengescu, toţi în stare de arest preventiv.
  • În stare de arest la domiciliu au fost deferiţi justiţiei Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob şi Jănică Poenaru.
  • Totodată, au fost trimişi în judecată în libertate senatorul Tudor Chiuariu (constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălarea banilor), Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (soţia deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov), Iulian Durlan (primar al comunei Căiuţi, judeţul Bacău), Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva).

Cele mai importante probe împotriva lui senatorului PNL, Tudor Chiuariu, sunt mai multe interceptări făcute chiar de prințul Gheorghe Paltin-Sturdza, potrivit rechizitoriului DNA.

 

Notările prințului

Astfel, potrivit notărilor personale făcute de Gheorghe Paltin-Sturdza, din 09 aprilie 2013, “Am stabilit la cererea lui Chiuariu să ne întâlnim la București la 4:30- 5h PM. A amânat pe 18h30. Am intrat la bănuieli că va veni Varga și am anulat întâlnirea invitând pe Chiuariu la Brașov”.

Din înregistrarea convorbirii purtate de către Paltin Gheorghe Sturdza, Zaharia Gabriela, Chiuariu Tudor Alexandru și Vasiljevic Petar Daniel (Domn), în biroul SCA Chiuariu și asociații, relevante au fost  următoarele dialoguri:

(…)

Tudor Chiuariu: Sper că ştiţi de ce v-am chemat, adică mă rog după părerea mea e mai mult decât mijlocul operaţiunii, e angajat domnul Varga după cum bine ştiţi şi domnul Varga nu mai are contract cu dumneavoastră, da …şi atunci nici noi nu mai putem acţiona.

Gheorghe Paltin-Sturdza: Păi dumneavoastră pe ce direcţie acţionaţi, pe partea juridică nu, reprezentant la Satu Mare…

Tudor Chiuariu: Partea juridică, dar nu numai în instanţă, partea juridică de acolo de la faţa locului, cu hărţile, păi practic…noi am făcut înscrisul.

Tudor Chiuariu: Acum eu nu ştiu ce s-a întâmplat dar faţă de, nu ştiu aş vrea să-l chem pe unul de pe aicea …(s.n. Vasiljevic Petar Daniel – prieten cu inculpatul Chiuariu, fără vreo calitate în SCA Chiuariu).

Tudor Chiuariu:  Nu numai asta, dar dacă nu intram noi acolo nu aveam acuma hărţile şi nu eram pe punctul de a obţine titlul de punerea în posesie, iar de întârziere nu-l putem învinovăţi pe Varga pentru că noi am fost acolo tot timpul şi noi ştim cât de greu s-au mişcat lucrurile şi vă spun că dacă eu nu intram în chestiunea asta nu aveam acuma hărţile şi nu şi nu eram pe punctul de a recupera…

(…)

Tudor Chiuariu: Vine cineva acuma cineva  şi vă arată exact ce a făcut topografistul, acuma îl cunoaşteţi pe celebru domn Ghelasie, dacă domnul Ghelasie lucra în întreprinderea asta…

(…)

Domn1: Deci, în prima parte, deci eu am transmis către oamenii care ne-au ajutat că, fie vorba între noi, înainte de termenul acela din 31, ei ne-au anunţat cu o săptămână că nu poa’ să termine decât pe data de 10. Volumul de muncă a fost foarte mare, au numai 3 oameni în firmă care se ocupă cu aşa ceva…

 (…)

Domn1: Haideţi, haideţi să vă spun ceva… ăăă… eu am vrut să stau de vorbă cu Varga pentru că iniţial n-am crezut sincer. Vă spun sincer, mai sunt revendicări care, după ce ne-am cunoscut şi am fost la Bacău, după ce am stat de vorbă cu autorităţile şi a venit şi domnul ministru şi a vorbit cu ei acolo, am văzut că are mână şi credeţi-mă, de aia am şi mers mai departe. Vă rog să mă credeţi că am făcut până acuma 15 drumuri la Bacău, plecat dimineaţa, întors seara, plecat dimineaţa, întors seara. Întâlneşte-te cu fiecare, acuma urmează comisiile, ăăă… totul e atât de complicat, la Suceva, eu n-am ştiut, ăăă, vine ăla de la Romsilva, dă o hartă, da dom’le, ăsta e terenul, pentru că ei aşa ar trebui să facă în toată ţara, dar aţi văzut, până am scos hărţile de la ei… ăăă… stai domnule, aşteaptă, că n-a ieşit nu ştiu ce hotărâre! Oamenii în momentul de faţă colaborează cu noi, mi-a spus Ghelasie personal, de când am terminat la Satu Mare şi astea, fac tot posibilul să ajungem la suprafaţa pe care aţi revendicat-o.

Gheorghe Paltin-Sturdza: Cine s-a dus aicea?

Domn1:  Biroul… noi… în principiu Varga, că noi avem un contract cu Varga… nu muncesc de nebun, practic noi nu avem nimic cu Dvs., ne-am întâlnit la o altă masă şi practic…ăăă.. totul a decurs de la sine! Ăăă… clientul Varga să nu înjure relaţia noastră cu Varga!

Gheorghe Paltin-Sturdza: Relaţia practic între noi şi Varga nu mai există.

Domn1: : Asta… asta eu nu pot să aproximez…ăăă….

Tudor Chiuariu: Păi şi atunci ce rol mai avem noi în toată povestea asta?

Domn1:  Da, exact asta vroiam să vă spun. Noi am făcut practic toată munca şi acum… ăăă… putem să şi finalizăm munca asta, să ştiţi! Şi atunci… ăăă… când am încheiat un contract cu Varga, i-am spus Varga, îţi rezolvi problema cu domnul Sturdza şi veniţi împreună să avem o discuţie să vedem ce se poate face, dacă nu dă-ne numărul lui domnu Sturdza, să vorbim cu dânsul, să-l chemăm să vedem ce hotărâre luăm! Deja vorbim pe acte oficiale. Nu că… stau cu acela la masă şi stai că îţi dau săptămâna viitoare şi stai că am – n-am şi tot aşa, adică lucrurile au evoluat bine şi merg cu rapiditate spre finalizare. Şi eu cu dl Chiuariu am zis stai puţin, stai să vedem cum stăm, că nu ne mai putem descurca. Varga nemaiavând un contract cu dvs., o colaborare, nu mai avem nici noi. Şi atunci s-a rupt undeva comunicarea. Eu cu dvs. când aveţi timp sau când puteţi sau dacă vreţi, ăăă… şi dacă ajungem la o concluzie, puteţi veni cu mine la Bacău, ne întâlnim cu Ghelasie, vedem ce e, vedeţi astea unde sunt, cum sunt, ăăă… eu am ce mi-a dat Varga şi ce mi-aţi dat dvs. atunci. Totul a fost de la capăt şi dacă vreţi… o relaţie bună cu comuniştii ăştia care sunt în frunte acolo n-ai, că nu există nici interes.

ZAHARIA GABRIELA-RODICA: Înţeleg că aveţi o relaţie bună cu Ghelasie…

Domn1:  Nu numai cu Ghelasie, este un întreg clan acolo, primarii de localităţi, şefii de ocoale, sunt… prefectul… adică eu ştiu că e un lucru care implică foarte mulţi oameni şi ei, prin legile române, că aşa sunt ele făcute să te ţină… cu toată hotărârea aia judecătorească… să ştiţi dl Sturdza că nu sunteţi singurul caz din România.

Gheorghe Paltin-Sturdza: Totuşi, hotărârea este, totuşi, atipică. E ceva special… în favoarea noastră, pentru că n-ai idee.. ăăă… sunt două aspecte, primul ne respinge recursul, nu? Şi al doilea aspect este instanţa schimbă hotărârea! Şi de punere în posesie.

Tudor Chiuariu:  Ăăă… am fost pe la primarii ăştia, unde avem noi treabă, şi vine primarul şi-mi zice hai, hai, asta e casa lui Gigel, aicea e o clădire, prin hotărârea asta specială are şi o mică… nu spune totul! De unde şi până unde.

Domn1:  E ceva! E ceva!

ZAHARIA GABRIELA-RODICA: E fantastic! Cum se mişcă treburile!

Gheorghe Paltin-Sturdza:   La COMĂNEŞTI şi în alte localităţi, nu-i aşa?

Tudor Chiuariu: Eu am intrat pe o anumită relaţie cu oamenii ăştia… acuma toată lumea merge pe o anumită direcţie, indicată de mine… ăăă… în prima fază şi nu numai, şi după şi rapid!

Domn1:  Continuăm!

Tudor Chiuariu: Avem pe raza judeţului Bacău, pe legea nouă pe care o să şi-o asume Guvernul săptămâna viitoare, e un articol expres şi după aia ne ducem pe alte judeţe! Adică, în momentul în care am pus toată chestia asta pe traiectorie, nu poate da greş! Dar să ştiu că mergem împreună, că altfel…

Domn1: Haideţi să vă spun despre Varga. Ăăă… sunt şi eu un om ca dvs., mie nu-mi place… vreau să fiu foarte clar în discuţii… ăăă… să fiu înţeles… ăăă…. Nu-mi plac lucrurile gen n-a semnat omul azi, semnează mâine, că nu-ştiu-ce. Eu care m-am ocupat de toate astea, împreună cu dl Chiuariu, cu o săptămână înainte, stai că mai e o amânare. L-am anunţat pe Varga şi i-am spus că 31 pică vinerea, să avem alea vineri şi le-am avut marţi!

ZAHARIA GABRIELA-RODICA: Noi am încheiat contractul cu Varga… ăăă…

Tudor Chiuariu: Păi chestiunea asta… chestiunea e, pe de altă parte, este de a ajunge să faceţi contractul cu noi prin decembrie… este… au trecut 7-8 luni şi nu s-a întâmplat nimic!

Domn1:  Nu, dar eu nu neg relaţiile dvs., dar asta, ştiţi că au început lucrul în aer la Satu Mare, până să iasă decizia, deşi… nu e chiar ilegal.

Tudor Chiuariu:  Nu, nu e ilegală!

Domn1:  Până l-am dezgheţat pe Ghelasie a trebuit să…

Tudor Chiuariu: Nici eu nu mi-am închipuit că o să ne trebuiască atât de mult timp. Ăăă.. după 3 luni am ajuns la un rezultat cât de cât… ăăă…

(…)

Domn1:  Într-un fel sau altul Varga v-a ajutat. Deci asta e, trebuie să acceptaţi acest lucru! El a venit unde trebuia şi s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Acuma nu că… eu…. Îmi place să fiu un om onest, la noi vin o grămadă şi dacă vedeţi că avem atâtea dosare în biblioraft… dosare întregi de revendicări, unele sunt vai mama lor, altele au consistenţă! A venit, a şi făcut presiune foarte mare pe noi, probabil că la indicaţia Dvs., nu ştiu relaţia Dvs…. şi mi-am dat seama, bă, ăsta…. S-a defectat ceva acolo! Eu i-am spus dlui Chiuariu, e ceva în neregulă… hai să ne vedem cu Sturdza. Stai că nu poate, stai să vezi că e bolnav, chestii de genul ăsta. Pentru mine, când cineva îmi spune chestia asta de 3-4 ori, mi se pare ceva… aşa… pentru că este în chestia asta am angrenat foarte mulţi oameni şi e o mâncătorie şi morală şi… când cineva vine la mine şi mă ajută într-o problemă şi apoi eu îi spun că nu se mai poate finaliza… ştiţi cum e.. eu nu mă regăsesc nicăieri. Şi de asta ţineam foarte mult să ne vedem cu dvs, pentru că dvs. sunteţi persoana care decide în treaba asta şi să vedem ce facem, continuăm…

 (…)

ZAHARIA GABRIELA-RODICA: Ultima încurcătură a fost că stabilisem să avem o întâlnire într-o marţi, urma să ne vedem cu prefectul, dimineaţa la 8 jumate ne-am dus la prefect. L-am întrebat dacă are vreo întâlnire cu o persoană în domeniu, iar el ne-a spus că nici nu ştie cine e acea persoană, deci în concluzie a minţit!

Domn1:  Am înţeles că el de fapt s-a dus la sub-prefect, a schimbat funcţiile, mă rog, el în disperare că noi i-am zis hai să vorbim odată cu domnul Sturdza!

DOMN1: Băi şi i-am spus, eu nu mai pot să-l chem din nou pe omul acela la o masă cu cârnaţi, cu varză şi cu fasole până nu am ceva…

(…)

Domn1:  …şi alt secret, Varga s-a dus cu nişte clienţi acolo, el a cheltuit şi chiar a cheltuit, Varga a plătit nişte bani, pentru că şi nouă ne-a plătit un onorariu înainte pentru că altfel nu ne apucam de muncă…

CHIUARIU TUDOR: Bun, mă rog cu sau fără vorbele lui Varga s-a creat o oarecare emoţie că e o pătrime din suprafaţa judeţului, că …emoţie pe subiectul ăsta pe local, na.

ZAHARIA GABRIELA-RODICA: Păi din ce spuneţi este foarte greu.

Tudor Chiuariu: Păi da, să ştiţi că şi noi am întâmpinat o oarecare rezistenţă, dar în momentul ăsta lucrurile au intrat pe un făgaş de normalitate.

(…)

ZAHARIA GABRIELA-RODICA: Acuma m-aţi convins, da ce-i cu secretomania asta? Joia trecută trebuia să ne întâlnim…

Domn1:  Vă spun şi ce e cu confidenţialitatea asta. Oamenii care lucrează în instituţiile implicate trebuie să aibă şi ei o portiţă, că nu ştii cu cine vorbesc…

VASILIEVICI DAN: Nu, dar haideţi să vă spun, când ne-am întâlnit toţi la Bacău, pentru noi a fost clar că, mă rog, aveţi o … că mie mi-a spus atunci, „domnule! Domnul Sturdza vrea să-l vadă pe domnul … Îl aducem pe domnul Ghelase dacă îl face pe om să fie mai liniştit, fără probleme, îl aducem unde trebuie! Deci asta zic! Eu zic să găsim o formulă în care toată lumea să iasă ok …

(…)

Gheorghe Paltin-Sturdza:  3 milioane jumătate pentru ce?

Dan Vasilevici: Pentru toată suprafaţa!

Gheorghe Paltin-Sturdza:   Toată?

ZAHARIA GABRIELA-RODICA: Toată? Ne faceţi contract!

Dan Vasilevici:   Toată! Toată suprafaţa asta dar pentru prima punere în posesie trebuie plătit 1 milion jumătate!

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Da dar de fapt eu de unde să vă dau dacă nu vând?

Dan Vasilevici: E, vedeţi! Asta era, că eu când am făcut contractul cu Varga n-am ţinut cont că …

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Nu există cumpărător!

Dan Vasilevici:  Ba da, există cumpărător doar că nu-l mai agreaţi să fie cu Varga!

Tudor Chiuariu: Ultimul act adiţional cu sume e acesta! Care e 3 milioane de euro şi 500 de mii de euro onorariu de succes!

Dan Vasilevici:  Da, 3 milioane jumătate valoarea contractului!

Tudor Chiuariu: Predării titlurilor de proprietate!

Dan Vasilevici:  Da!

Gheorghe Paltin-Sturdza:   Facem toate sau facem defalcat pe păduri?

Dan Vasilevici: Domnul Sturdza! Noi vrem să vă dăm mai multe…?.. dacă se poate.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Nu, dar vreau să ştiu, dumneavoastră…! Hai să zicem că ajungem la o înţelegere, da? Deci dumneavoastră spuneţi aici „3 milioane se vor achita în 14 zile de la semnarea contractului!” 3 milioane. Cum să vă plătesc? Aici e problema! Dacă eu am titlul de proprietate, eu îl vând şi n-o să vă dau banii!

Dan Vasilevici:  Dar nu ştiţi când îl vindeţi!

Gheorghe Paltin-Sturdza:  A, nu! Îl vând imediat!

Dan Vasilevici:  Da?

Gheorghe Paltin-Sturdza: Da! N-am nicio problemă! N-am nicio problemă!

(…)

Gheorghe Paltin-Sturdza: Da. dvs. spuneţi aicea că, mi-aţi spus la început, că ăştia 3 milioane sunt pentru toată suprafaţa.

Tudor Chiuariu:  Nu. 3 milioane sunt ca să punem în executare acest contract. Ceea ce noi ..?… asta nu e, acesta e obiectul contractului. Ce avem noi onorariu fix e 3 milioane. Aşa scrie. Onorariu fix 3 milioane şi onorariu de succes 5 sute de mii. Am putea considera eventual că onorariul ăla de succes se poate face proporţional. Adică dacă aveţi dvs. numai 40, dăm numai 6. Vedem cât e din 5 sute de mii. Ne gândim aşa. onorariul de succes.

Gheorghe Paltin-Sturdza: Hai să o lăsăm aşa. dvs. aţi spus foarte clar. Dvs. faceţi o lucrare, cu titlu de proprietate pe 6 mii 2 sute de hectare.

Tudor Chiuariu: Da.

Gheorghe Paltin-Sturdza: Pentru treaba asta cât vreţi? 3 milioane? Data viitoare alte 6, alte 3?

ZAHARIA GABRIELA-RODICA: Ai uitat ceva.

Tudor Chiuariu: În momentul în care o să pot să-mi dau seama ce mai putem lua de acolo…

Dan Vasilevici:  Nu numai aia. De acolo discutăm pe onorariu de succes. Noi practic când am terminat cu Varga, noi trebuie să vă spunem nu toată suma … noi trebuie să ajungem, pentru că dacă au început 6 mii 7 sute, absolut că trebuie să văd şi diferenţa, că nu poate să vă dea din 42 de mii, 6 mii că nu au nimerit ei (?). ei practic au început şi muncesc pe toată suprafaţa. Dar ăştia sunt primii. Dar el cu presiunile lui a stat la uşă la noi aicea, să avem o suprafaţă, să avem o hârtie, să avem o … să deblocăm treaba.

Tudor Chiuariu: Şi atunci când ne-am întâlnit, am zis domnule, hai să vedem …

Dan Vasilevici:  Noi i-am spus lui acela. Dă-mi o sută, cincizeci, dă-mi ceva ca să îi arăt omului că am deblocat şi începem procedura pentru cei 4 zeci de mii. Oamenii au fost mai mult decât ok şi ne-au dat 6 mii 2 sute. Nu ne-au dat nici 3 mii, nici … adică ei în momentul acesta muncesc mai departe. Pe celelalte suprafeţe. Şi de acolo noi stabilisem cu Varga Băi, în funcţie de ce se dă, e onorariu de succes, se mai dă aia, se mai dă aia…

Gheorghe Paltin-Sturdza: Eu tot n-am înţeles. Dvs. spuneţi că vreţi 2000 pentru 6000 de hectare. Păi bine, şi pentru celelalte 6000 de hectare viitoare?

Tudor Chiuariu: Nu.

Gheorghe Paltin-Sturdza: Dar cât o să fie?

Tudor Chiuariu:  dar nu-mi dau seama în momentul acesta.

Gheorghe Paltin-Sturdza: Trebuie să ştim.

ZAHARIA GABRIELA-RODICA: Mai mult sau mai puţin?

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Trebuie să ştim. Dvs. aţi făcut o lucrare, da? care se referă la 43 de mii, da?

Tudor Chiuariu: Nu. nu se referă la 43 de mii. Se referă la munca pe care noi tre să o facem cu Varga, ca să ajungem la momentul în care până şi un metru se pune în posesie. Pentru că asta îl debloca pe el în relaţia lui cu partenerii lui care vă dădeau …

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Cum aţi văzut?

Tudor Chiuariu: Nu, eu acum explic care a fost …

Gheorghe Paltin-Sturdza: Bun. În cazul meu, cum facem?

Tudor Chiuariu: Păi eu aşa zic să facem. Deci e onorariul acesta fix, care e 3 milioane, nu vă obligă (?) …

ZAHARIA GABRIELA-RODICA: Pentru? Pentru această etapă? 6 mii 6 sute.

Tudor Chiuariu:  Dacă e nevoie şi un metru să se pună în posesie. Dar nu legăm suma de suprafaţă. Pentru că e foarte important să punem piciorul şi pe un metru. …?… mai ales pe legea nouă, vă spun eu că nu putem să nu-i luăm pe toţi. Dar, asta nu o legăm suma de …

ZAHARIA GABRIELA-RODICA: Deci această sumă este pentru …

Dan Vasilevici:  Pentru punerea în posesie, nu contează că e o mie de metri sau patru zeci de mii. Asta este pentru toată munca …

Tudor Chiuariu: Ca să ajungem la punctul punerii în posesie…

Dan Vasilevici:  Deci ăstea 3 milioane şi dacă le scriau pe hârtiile alea 42 de mii, tot 3 milioane erau.

Tudor Chiuariu:  Tot pentru chestiunea asta.

Dan Vasilevici:Tot 3 milioane luam, adică sunt pentru punerea în posesie. Domne, pe mine mă interesează să intru în posesie, după care onorariul de succes, că de aia am zis, plecăm de la 5 sute de mii, onorariul normal poate faţă de suma iniţială, pe care îl stabilim în funcţie de etapele care se parcurg. S-au mai dat 6 mii de hectare, mai daţi 5 sute de mii, se mai fac 5000 de hectare, mai daţi 500 de mii. Adică asta a fost …

Gheorghe Paltin-Sturdza: Şi am spus că am o ofertă o ofertă de 3200, 19 milioane. Dvs. vreţi 3.

Tudor Chiuariu:  …?… după, da.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  E se întâmplă după? Aia e.

Tudor Chiuariu:  …?… amândoi. Putem să mai punem în posesie încă 10 mii de hectare. Şi dvs. spuneţi: eu pentru ăştia 10 mii de hectare, eu pot să vă dau X.

Dan Vasilevici:  ..?…

Tudor Chiuariu:  Stai puţin, nu te mai băga. Deci dvs. îmi spuneţi eu pot să vă dau X. Eu vă spun vreau X+1. Dvs. îmi spuneţi gata, ne-am înţeles. Înţelegeţi? Deci nu ne mai legăm de ăştia 3 milioane. Ăştia i-am stabilit noi într-o discuţie iniţială.

Gheorghe Paltin-Sturdza: Deci, după punerea în posesie, cu titlu …

Tudor Chiuariu: După faza asta, când am încheiat, ne aşezăm la masă şi eu spun. Putem să mai punem în posesie 12 sau 20 de mii…

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Aşa.

Tudor Chiuariu: Faceţi-mi o ofertă pentru ăştia 20 de mii …?… contract …?….

Dan Vasilevici: Cu Varga, cum am făcut cu Varga de reprezentare…

Tudor Chiuariu: Să ne reprezentăm. Şi atunci …?… stabilim o sumă şi mergem mai departe.

Gheorghe Paltin-Sturdza:   6 mii de hectare mă costă 3 milioane?

Dan Vasilevici: Păi nu vă costă 6 mii de hectare, vă costă …

Tudor Chiuariu:  Staţi puţin să vă pun situaţia. Acuma 0, noi avem 0. Dacă ne înţelegem şi mergem mai departe, dvs. o să aveţi  19 milioane sau 16 sau câte o să aveţi, iar noi o să avem 3. Vi se pare că toată lumea câştigă? La prima fază. Şi după aia putem merge şi mai departe. Adică vi se pare că nu este lumea interesată de ce câştigaţi? N-are rost să ne împiedică, că sigur, şi noi ne-am încordat din toţi muşchii, că e o sumă care este.

Gheorghe Paltin-Sturdza:   Mare.

Tudor Chiuariu: Da.

Gheorghe Paltin-Sturdza: Acum, dvs. obţineţi titlu, eu nu pot să vând fără titlu, pot să vând la punerea în posesie…?… Atunci eu vând şi vă dau banii, dar dvs. o să spuneţi Vreau banii înainte. Nu pot să vă dau. Şi atunci găsim o formulă …

Tudor Chiuariu: Sigur, trebuie să găsim o formulă. Că îmi închipui că nu aveţi de unde …

(…)

Gheorghe Paltin-Sturdza: Nu, că le avem şi noi. Şi întrebarea este, să vedem contractul şi după aia mai discutăm.

Tudor Chiuariu:  îl trimitem. Până luni încolo.

(n.n. – Gheorghe Paltin-Sturdza şi ZAHARIA RODICA-GABRIELA ies din birou).

” 2013-4-12 Chiuariu arata schitele 3” Prin întâlnirea prezentată anterior  a fost reconfirmată teza potrivit căreia, Chiuariu Tudor Alexandru folosește profesia de avocat doar ca paravan pentru a putea încasa cu temei sume ce reprezintă, în realitate, prețul traficului de influență. În acest sens este edificatoare prezentarea lui Vasiljevic Petar Daniel drept un avocat sau un angajat al SCA Chiuariu, în realitate acesta fiind un priten al inculpatului Chiuariu Tudor Alexandru care s-a asociat cu acesta din urmă pentru realizarea întregii activități infracționale.

Având în vedere importanța percepției personale în cazul comiterii unor astfel de fapte, arătăm mențiunile efectuate de către Paltin Gheorghe Sturdza în 12 aprilie 2013:

  • Mers eu la Buc cu Chiuariu
  • Am văzut hărțile. Par OK
  • Chiuariu va face un contract cu mine
  • Varga poate fi intermediar ca oricare altul
  • Chiuariu vrea 3.5 milioane pentru primele 6250 HA
  • Va trimite contract. (Agenda 2013).

Acuzațiile DNA

Senatorul Tudor Chiuariu a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, spălare de bani, şi aderarea la un grup infracţional organizat în dosarul de corupţie legat de atribuirea unor mari suprafeţe de teren forestier în care este arestat preventiv Viorel Hrebenciuc.

  • "În contextul demersurilor infracţionale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafeţe de teren forestier către inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza, în noiembrie 2012, inculpaţii Ioan Varga şi Daniel Călugăr s-au înţeles cu Tudor Chiuariu să primească suma de 2.500.000 de euro pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, RNP Romsilva – Direcţiei Silvice Bacău şi OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna. Această decizie avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 43.227 ha teren forestier ce a aparţinut fostului Domeniu Ghica-Comăneşti", se arată în comunicatul DNA.