Ministrul Justiției din Polonia, Zbigniew Ziobro, care îndeplinește și funcția de procuror general al statului a anunțat că acei cetățeni care încalcă noua și controversata Lege a Holocaustului nu vor fi puși sub acuzare până la finalizarea deliberărilor Curții Constituționale care privesc  norma,  potrivit Haaretz.

 

Ministrul de Externe din Israel a calificat veste venită din Polonia drept un „progres substanțial” în direcția rezolvării crizei apărute după publicarea legii.

Oficiali polonezi vor clarifica dubiile legate de această lege şi vor angaja un dialog cu oficiali israelieni, a anunţat purtătoarea de cuvânt a guvernului polonez Joanna Kopcinska, joi, la Varşovia, scrie agerpres.ro.

Cu toate acestea, nu va fi supusă dezbaterilor nicio modificare la această lege care a fost condamnată pe plan internaţional.

Noua lege prevede amenzi sau pedepse până la trei ani de închisoare în cazuri de atribuire poporului sau statului polonez a responsabilităţii pentru atrocităţile comise de fascişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Guvernul conservator al Poloniei a justificat necesitatea legii prin faptul că ţara trebuie să se apere de asemenea termeni precum „lagăre de concentrare poloneze”. Criticii susţin că ea va cenzura libertatea de exprimare şi ar putea fi folosită de liderii politici pentru a da la o parte cazurile ce demonstrează complicitatea unor polonezi la crimele comise împotriva evreilor din Europa.