Evenimentul Zilei > International > Inspecție nucleară în Iran. SUA acuză Occidentul: V-ați aliniat cu ayatollahii
Inspecție nucleară în Iran.  SUA acuză Occidentul: V-ați aliniat cu ayatollahii

Inspecție nucleară în Iran. SUA acuză Occidentul: V-ați aliniat cu ayatollahii

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică se va deplasa personal, luni, la Teheran, în timp ce o reuniune a comisiei mixte privind acordul nuclear cu Iranul (JCPOA) este prevăzută la 1 septembrie.

O deplasare în persoană pentru a arăta importanța discuțiilor. Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, va vizita personal Teheranul, luni, pentru „întâlniri cu autoritățile iraniene”.

O vizită care va avea loc înainte de o reuniune a Comitetului mixt pentru Acordul nuclear iranian (JCPOA) la 1 septembrie, convocată în urma unui schimb tensionat între americani și europeni la ONU.

Această vizită va fi prima în Republica Islamică a lui Rafael Mariano Grossi, de la sosirea sa în fruntea organizației international, în decembrie anul trecut. El dorește să discute cu Iranul „posibilitatea inspectorilor AIEA să acceseze locurile în care doresc să meargă”, a informat AIEA.

Ofensiva Statelor Unite

În luna iunie, președintele iranian, Hassan Rouhani a pus sub semnul întrebării independența AIEA după adoptarea de către acest organism a ONU a unei rezoluții care condemnă Iranul pentru refuzul său de a permite inspecția a două situri suspecte , o premieră din 2012.

Această rezoluție, prezentată de Paris, Londra și Berlin, a solicitat Republicii Islamice să permită AIEA să acceseze aceste situri pentru a stabili dacă Iranul a desfășurat sau nu activități nucleare nedeclarate în acele locații, așa cum s-a raportat la începutul anului 2000.

Comisia mixtă pentru acordul nuclear iranian, prezidată de Uniunea Europeană (UE), va reuni reprezentanți din China, Franța, Germania, Rusia, Regatul Unit și Iran la începutul lunii septembrie.

Anunțată vineri, această întâlnire va avea loc după refuzul de către alte mari puteri de a activa joi, la ONU, la cererea SUA, a unei procedure de restasbilire a sancțiunilor international împotriva Iranului.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: