Evenimentul Zilei > Justitie > Inspecția Judiciară: procurorii DNA Bulancea, Dumitriu şi Uncheșelu au deteriorat încrederea în Justiție
Inspecția Judiciară: procurorii DNA Bulancea, Dumitriu şi Uncheșelu au deteriorat încrederea în Justiție

Inspecția Judiciară: procurorii DNA Bulancea, Dumitriu şi Uncheșelu au deteriorat încrederea în Justiție

Inspecția Judiciară (IJ) a prezentat, ieri, mult așteptatul raport despre modul de lucru al procurorilor DNA. Trei procurori DNA sunt cercetaţi disciplinar de IJ pentru modul în care au anchetat dosarul privind OUG 13.

Inspecția Judiciară a anunţat că a declanşat o acţiune disciplinară împotriva procurorilor DNA Marius Bulancea, Paul Dumitriu şi Jean Uncheselu, acuzaţi de „exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă”, în dosarul în care au anchetat modul de adoptare a OUG 13. Inspecţia Judiciară îi acuză pe procurorul şef secţie şi pe procurorul şef adjunct secţie de modul în care au înregistrat denunţul formulat în 31 ianuarie şi constituirea dosarului, anterior completării denunţului cu elemente noi de natură să atragă competenţa DNA.

Membrii IJ susțin că: „au fost nesocotite dispoziţiile Codului de procedură penală dar au fost încălcate și alte legi care făceau referire la modul în care s-a desfășurat ancheta în cazul OUG 13”. Pe de altă parte, inspectorii judiciari arată că procurorul Marius Bogdan Bulancea a numit procurorii care au anchetat OUG13 prin încălcarea legii. În raportul IJ se mai menţionează că efectul a fost încălcarea gravă a principiului separaţiei puterilor în stat de către cei trei procurori DNA, care „sau considerat competenţi să verifice oportunitatea, respectarea procedurii legislative şi, implicit, legalitatea adoptării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului”.

Mai mult, conform sursei citate, o altă consecinţă a fost deteriorarea încrederii şi a respectului opiniei publice faţă de funcţia de magistrat, cu consecinţa afectării imaginii Justiţiei. Anchetarea OUG13 a fost oprită printr-o decizie a Curții Constituționale