Evenimentul Zilei > Justitie > Inspecția Judiciară: DNA a „subordonat” justiția! 3000 de dosare făcute magistraților
Inspecția Judiciară: DNA a „subordonat” justiția! 3000 de dosare făcute magistraților

Inspecția Judiciară: DNA a „subordonat” justiția! 3000 de dosare făcute magistraților

Potrivit unui control realizat de Inspecția Judiciară, procurorii DNA au instrumentat mii de dosare deschise pe numele unor magistrați.

Numărul total al magistraților nu a putut fi stabilit cu precizie întrucât unii dintre ei apar în mai multe dosare. Chiar și așa, se estimează la peste 3000 numărul anchetelor declanșate de DNA împotriva unor procurori și judecători, în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 iulie 2018!

Din datele transmise chiar de DNA, se arată în raportul Inspecției Judiciare, a rezultat că au fost înregistrate 1.459 de dosare vizând procurori. Dintre acestea, în 163 de dosare cercetările au început urmare a sesizării din oficiu, iar în celelalte 1.296 de dosare, ca urmare a plângerilor/ denunţurilor unor persoane fizice sau juridice, a disjungerilor din alte dosare ori prin alte modalităţi, mai precizează raportul.

În total, „au fost vizaţi 845 de procurori, dintre care 2 membri/ foşti membri ai Consiliului  Superior al Magistraturii şi 5 inspectori judiciari procurori”.

„Lipsă de ritmicitate în efectuarea urmăririi penale”

Chiar dacă verificările efectuate de către inspectorii judiciari au relevat faptul că „au fost soluționate cauzele în termen rezonabil”, raportul Inspecției Judiciare face referire și la „lipsa de ritmicitate în efectuarea urmăririi penale, corelată cu perioade de inactivitate”.

„În ceea ce priveşte soluţiile de netrimitere în judecată, s-a constatat existenţa unei motivări contradictorii temeiului legal al soluţiei de clasare. S-a constatat existenţa unei practici neunitare, atât în cadrul aceluiaşi serviciu, cât şi între servicii diferite, privind comunicarea soluţiilor de clasare magistraţilor vizaţi”, mai arată Inspecţia Judiciară.

În privința aspectelor care vizează dosarele judecătorilor, raportul Inspecției Judiciare arată că au fost înregistrate 1.443 de astfel de dosare, din care un număr de 1.208 dosare au fost soluţionate, iar un număr de 235 dosare nu erau încă soluţionate la data de 30 iulie 2018. În total, DNA a anchetat 1.962 de judecători (351 în materie penală şi 1590 în materie civilă – între care un membru al Curţii Constituţionale, 13 judecători membri/ foşti membri ai Consiliului  Superior al Magistraturii şi 16 inspectori judiciari).

„De menţionat este faptul că nu există posibilitatea efectuării unui calcul exact al numărului total de judecători vizaţi în dosarele de urmărire penală analizate, având în vedere faptul că există judecători care au fost vizaţi în mai multe dosare sau că o singură sesizare vizează mai mulţi judecători care erau vizaţi şi în alte plângeri/ denunţuri/ sesizări”, au tras concluzia inspectorii judiciari.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.