Cel mai popular produs răcoritor pentru vară, îngheţata, reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea consumatorilor şi, în special, a copiilor.
Peste jumătate din sortimentele de înghețată cu arome de fructe sunt colorate cu o substanță obținută dintr- o specie de gândaci (roşu coşenilă - E120). Într-un studiu realizat de Asociația Pro Consumatori România (APC) pe 64 de sortimente de îngheţată, s-a constatat că cele mai multe dintre ele conţin o serie primejdioasă de aditivi.
Preşedintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu, atrage atenţia asupra pericolelor nebănuite la care se supun românii: „Înghețatele cu arome (...) nu sunt altceva decât amestecuri realizate din apă sau din lapte praf degresat (0,1% grăsime), gelatină animală, au conținut ridicat de zahăr adăugat, coloranți artificiali, conservanți, arome artificiale și chimicale din belșug. Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutrițional, nu trebuie consumat de către copii și persoane cu afecțiuni cardiovasculare, diabet și boli metabolice”.
La fel de interesant este procesul de răcire, când în compoziție se introduce mult aer (până la 100-130% din volumul propriu).
Cele mai periculoase E-uri de pe etichetele înghețatelor industriale:
E131 – albastru patent Vpoate provoca dermatită, tulburări respiratorii şi este potenţial cancerigen;
E120 – specie de gândac din America de Sud. Poate produce hiperactivitate, deficienţe de concentrare şi chiar astm;
E122 – de asemenea nociv pentru copii. Poate produce ADHD. Acest aditiv este interzis în mai multe ţări din Uniunea Europeană;
E330 – acidul citric, acesta poate distruge smalţul dentar şi favoriza apariția cariilor.