Evenimentul Zilei > Justitie > Informații „pe surse” fără voia procurorilor. Apariţia rechizitoriului „Colectiv” în presă a înfuriat Parchetul General
Informații „pe surse” fără voia procurorilor. Apariţia rechizitoriului „Colectiv” în presă a înfuriat Parchetul General

Informații „pe surse” fără voia procurorilor. Apariţia rechizitoriului „Colectiv” în presă a înfuriat Parchetul General

Procurorul general interimar Bogdan Licu a condamnat, ieri, scurgerea de informaţii către presă din dosarul Colectiv şi a anunţat deschiderea unui dosar penal în urma apariţiei în media a draft-ului rechizitoriului întocmit de procurorul-şef de Secţie Camelia Sutiman cu o săptămână înainte de finalizare.

„Nu este posibil să apară asemenea documente în media, cu tot respectul pentru informarea publică, cu atât mai mult cu cât este mai mult o dezinformare publică, acel document fiind efectiv un document de lucru al procurorilor”, a reclamat Licu.

Reacţia procurorului general interimar e neobișnuită în contextul în care presa a mai publicat documente obţinute pe surse, cazuri în care nu au mai fost deschise anchete penale.

Cazul Colectiv, atât în faza de experimente tehnico- ştiinţifice, cât şi în faza de întocmire a rechizitoriului, a fost ca o oală peste care o mână nevăzută a dorit să ţină un capac. Cele două mari semne de întrebare puse în evidenţă de experţi – viteza de propagare a incendiului, una uriașă, şi compuşii chimici rezultaţi inexplicabil – rămân martore ale unei tragedii cu cauze neelucidate.

Necunoscutele anchetei

Nu este exclus ca ancheta cu privire la „scurgerea” documentului către presă să nu vizeze altceva decât pedepsirea unei surse care a împiedicat eliminarea din forma finală a rechizitoriului a celor două aspecte evidenţiate de experţii ambelor tabere. Problemele vitezei şi compuşilor menţinute şi în raportul de expertiză, şi în rechizitoriu, lasă o „uşă deschisă” unei eventuale viitoare refaceri a anchetei.

„Scurgerea” de informaţii de la DNA sau alte structuri de parchet către presă a fost şi este un fapt banal. Nu există redacţie către care informaţii sau documente dinspre asemenea zone să nu se îndrepte permanent. Desigur, nu de grija informării opiniei publice, ci doar în interesul procurorilor. Faptul că acum se anchetează un gest, cum spuneam, obişnuit, ne îndreptăţeşte să credem că de data aceasta nu s-a făcut un joc, ci s-a stricat.

Bogdan Licu acuză

Şeful interimar al Parchetului General Bogdan Licu condamnă apariţia în presă a draft-ului din ancheta „Colectiv”: „Din păcate a apărut în media un draft al rechizitoriului, de fapt, sincer, nu este nici măcar un draft, este un document de lucru al procurorilor. Mie îmi pare foarte rău că a apărut acel document în presă, este ceva inacceptabil, fapt pentru care vreau să vă aduc la cunoştinţă că în cursul zilei de ieri am sesizat-o în scris pe doamna procuror-şef Secţie, doamna Camelia Sutiman, pentru constituirea unui dosar penal în această cauză pentru că, din punctul meu de vedere, s-a săvârşit infracţiunea de compromitere a intereselor Justiţiei”