Evenimentul Zilei > Horoscop > Infodemie. Platformele au o influență profundă și nu joacă întotdeauna corect. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Infodemie. Platformele au o influență profundă și nu joacă întotdeauna corect. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Infodemie. Platformele au o influență profundă și nu joacă întotdeauna corect. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Dacă eviţi tot ceea ce se poate numi nou, nu ai probleme astăzi. Uneori noul, schimbarea, ascunde probleme şi necazuri pe care nu le poţi dovedi. Nu tot ce este mai nou, este şi mai bun!

Infodemie. Platformele au o influență profundă și nu joacă întotdeauna corect. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

Pe 26 martie s-au născut: Robert Frost, Pierre Boulez, Diana Ross, Erica Jong, Steven Tyler, Leonard Nimoy, Costică Ştefănescu, Ion Nicodim, Mircea Ivănescu, Cristian Ţopescu, prinţesa Margareta.

 „Evenimentul Zilei” din 26 martie 1417 – în timpul Conciliului de la Constanţa, Elveţia, cardinalul Pierrre d’Ailly declară, referindu-se la astrologie: “…am suficiente motive, expuse pe larg în lucrarea mea „Astrologia Creştină”, ca să cred că acestă disciplină ştiinţifică trebuie să devină una canonică…”.

Din nefericire bunul cardinal francez a căzut grav bolnav, iar în 1420 s-a săvârşit din viaţă şi nu a mai putut susţine canonizarea astrologiei, adică studierea aprofundată de savanţii creştini – poate, astrologia ar fi fost astăzi în rând cu teologia şi cristologia. Păcat! Dar mereu şi mereu cei buni sunt învinşi, sunt reduşi la tăcere, ca şi Galileo Galilei, de exemplu. Legenda spune că membrii familiei îl aşteptau nerăbdători şi îngrijoraţi să iasă de la Inchiziţie. Galileo a ieşit foarte zâmbitor: “Mi-au interzis să predau, nu mai am dreptul să public descoperirile mele, mi-au interzis cărţile, m-au redus la tăcere. Înseamnă că am dreptate. E Pur Si Muove!”

Într-un raport publicat recent , rețeaua de autorități de reglementare a mass-media din UE,  ERGA (European Regulators Group for Audiovisual Media Services) recomandă utilizarea unor definiții mai clare și mai consistente ale dezinformării și conceptelor conexe, precum și a publicității politice.

Recomandările raportului ar trebui să contribuie la o mai mare claritate și securitate juridică pentru a putea combate dezinformarea mai eficient, protejând în același timp mai bine libertatea de exprimare a mass-media și a utilizatorilor individuali.

În ultimii ani, ERGA a asistat Comisia Europeană în diferite moduri în monitorizarea respectării acordurilor din Codul de bune practici privind dezinformarea. În  Codul de bune practici, care a fost încheiat în septembrie 2018, principalele platforme online s-au declarat dispuse să depună tot felul de eforturi pentru a combate dezinformarea. În mai multe rânduri s-a constatat că există o lipsă de claritate cu privire la conceptele cheie, ceea ce poate duce la multă inconsecvență în respectarea angajamentelor.

În anul 2020, ERGA a efectuat cercetări în ceea ce privește conceptele utilizate în legislație și reglementări în statele membre ale UE și în aplicațiile practice de către platforme și factori de verificare, printre altele. Cercetarea a fost condusă de Autoritatea Media și a avut ca rezultat raportul „Noțiuni de dezinformare și concepte conexe”.

Raportul se concentrează și asupra dezinformării în legătură cu criza Covid-19, așa-numita infodemie. Raportul se încheie cu o serie de concluzii și recomandări concrete care ar trebui să contribuie în cele din urmă la o mai mare claritate și consistență și, astfel, să sporească securitatea juridică în combaterea dezinformării.

 

Noi reguli pentru platformele online: Delphine Ernotte, noua șefă a EBU și importanți membri ai Parlamentului European s-au reunit pentru a discuta modul în care UE reglementează comportamentul platformelor online. Este vorba despre doi dintre membrii cheie ai Parlamentului European – Christel Schaldemose, raportor pentru ASD și Stéphanie Yon-Courtin, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri economice și monetare.

Discuția a fost moderată de Wouter Gekiere, șeful biroului EBU din Bruxelles. În fața unei audiențe online numeroase din sectorul mass-media și a unor membri ai comunității politice din  UE, cei trei vorbitori au avut un schimb substanțial de opinii referitoare la  mass-media și audiențele europene. Printre numeroasele probleme discutate – de la rolul platformelor în abordarea conținutului ilegal, relația cu legile sectoriale privind mass-media până la aplicarea viitoare a legilor – iată doar câteva dintre cele mai importante.

Delphine Ernotte Cunci a dat startul discuțiilor afirmând că mass-media din Europa, inclusiv mass-media de serviciu public (PSM), aduce o valoare extraordinară la nivel economic și pentru păstrarea democrației. În fiecare an, PSM investesc aproximativ 20 de miliarde de euro în conținut pentru televiziune, radio și digital. posturile membre ale EBU alcătuiesc, de asemenea, cea mai mare redacție din Europa, folosind peste 40.000 de jurnaliști. Știrile și informațiile obiective și de încredere pe care le furnizează sunt esențiale pentru a proteja sănătatea democrațiilor.

Dar, cu 72% dintre utilizatorii online care accesează știrile nu prin sursa originală, ci printr-o ușă laterală care include rețelele sociale sau căutarea cu diverse motoare, platformele online au un impact enorm asupra sectorului media.

 Platformele au o influență profundă și nu joacă întotdeauna corect.

 Christel Schaldemose și Stéphanie Yon-Courtin au subliniat necesitatea de a proteja mass-media liberă și independentă a Europei.

În timp ce sectorul media public este supus legislației și standardelor înalte privind conținutul pe care îl postează, online apar aceleași conținuturi editate diferit.

Delphine Ernotte Cunci a prezentat opinia EBU conform căreia nu este acceptabil ca o companie privată să elimine, fără notificare sau explicații adecvate, conținutul mass-media, din cauză că anumite afirmații nu se potrivesc propriilor standarde.

Christel Schaldemose consideră că platformele nu ar trebui să elimine niciun conținut pentru care mass-media și-a aplicat deja propria responsabilitate editorială: „Nu ar trebui să intre și să reglementeze mass-media”.

 Reglementarea acestui aspect poate fi dificilă, deoarece nu ar trebui să ne referim nici la  directiva privind drepturile de autor, nici la AVMSD, dar ar trebui să găsim soluții pentru îmbunătățirea drepturilor utilizatorilor – de la companii la consumatori individuali – a spus Christel Schaldemose. Ea a mai declarat că platformele online au devenit spații publice și trebuie să aibă anumite obligații de a garanta drepturile utilizatorilor.

O idee concretă propusă de Stéphanie Yon-Courtin este de a pune în aplicare mecanisme specifice pentru reclamațiile utilizatorilor și pentru arbitraj. Prevenirea practicilor comerciale neloiale și abordarea rolului de gatekeeper trebuie să fie un instrument eficient pe viitor, potrivit lui Stéphanie Yon-Courtin. Obiectivul propus de ea este ca Digital Markets Act să stabilească reguli clare și eficiente care să enumere acțiunile posibile și să evite situațiile de concurență neloială.

 Piețele digitale trebuie să rămână echitabile și competitive și trebuie gestionată puterea crescândă a unor companii private, a fost opinia comună împărtășită. Faptul că sectorul media trebuie să rămână competitiv, nu se referă doar la  importanța sa economică, ci și la protejarea pluralismului mass-media și a jurnalismului de înaltă calitate și de încredere.

Dar,  platformele online își tratează propriile servicii în mod  preferențial. Acest comportament restricționează posibilitatea utilizatorilor de a alege și dezavantajează concurența.

Prin aplicarea Digital Markets Act, platformele vor trebui obligate  să își ajusteze algoritmii. Atât Stéphanie Yon-Courtin, cât și Christel Schaldemose au vorbit și despre necesitatea de a aborda modul în care platformele folosesc datele aparținând clienților și utilizatorilor lor.

Această problemă este foarte importantă pentru EBU, a spus Delphine Ernotte Cunci,  subliniind faptul :  platformele nu oferă membrilor noștri acces la datele despre propriul conținut și servicii.

Discuția a revelat și faptul că problemele cauzate în sectorul mass-media de platformele online sunt bine recunoscute și înțelese de factorii de decizie politică.

Cei doi deputați europeni invitați au afirmat că  Parlamentul European trebuie să se asigure că Digital Markets Act și Digital Services Act  creează un cadru solid pentru inovație, concurență loială, formare de opinii și libertate de exprimare.

Cam atât mi s-a părut mai interesant în capitolul de care sunt interesat, cel media. După cum sunt mereu interesat și încântat, până la urmă, de faptul că mâine este o altă zi!

HOROSCOP 26 martie 2021

BERBEC  Cu Soarele și Venus în conjuncție exactă, în zodie, ai o viaţă complicată şi probleme complexe. Situaţii pe care le poţi rezolva cu diplomaţie şi calm, ca apoi să-ţi continui drumul intereselor tale! Relaxează-te, tensiunea nu e productivă! În general vorbind, este o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă sub aspectul cumpărăturilor şi vizitelor pe care le poţi face. Trebuie, doar, să inspiri incredere. Ia-o mai uşor, nu te ambala peste măsură, că nu este cazul. O veste aşa-şi-aşa îţi îndreaptă atenţia către o relaţie sau o afacere din trecut. Nu pleca la drum, stai acasă, vorba distopiei sanitare!

TAUR   Cu planeta Uranus în zodia ta, este timpul să faci pace cu cei ostili şi să ai armonie, fără atacuri verbale. Ai nevoie de linişte pentru realizarea intereselor tale. Ai înteles, în sfârşit, că trebuie să depui efort pentru a ţine pe cineva drag lângă tine. Şi nu ar trebui sa fie greu! Stelele te sfătuiesc să amâni orice complicaţie fără să dai un răspuns negativ sau să ai o atitudine evident ostilă. Nu fi preocupat sau îngrijorat de nerealizări, Cosmosul are alte priorităţi şi o altă scară a valorilor decât noi. „Totul este bine”, vorba câtecului şi aceasta stă scris în stele.

GEMENI  Ai o zi favorabilă, ai timp să analizezi şi să găseşti măsurile necesare pentru corectarea unor minusuri din viaţa ta. Îmbunătăţirea calităţii vieţii tale trebuie să fie scopul tău permanent! Astăzi nu este bine să fii prea sentimental. Dimineaţa este favorabilă domeniului profesional. Ai unele idei interesante. Discută despre ideile tale, fă-le cunoscute şi aplică-le repede! Ceea ce nu trebuie să faci: să cumperi un bun, sau mai multe, de folosinţă îndelungată. Ori se strică, ori costă foarte mult, ori când ajunge acasă, cu curierul, nu-ţi mai place.

RAC  Fii stăpân pe tine, nu te lăsa intimidat, nu te uita în jos! Conjunctura favorizează domeniul personal, sentimental. Poţi încerca să lămureşti o situaţie mai veche, care te obsedează! Trebuie sa te scuturi de senzaţiile neplăcute şi să zâmbeşti celor din jur. Sunt mulți care te plac, ba chiar eşti iubit! Îţi place armonia, e ţelul zodiei tale, încearcă să te bucuri de ea! Rezolvarile şi compromisurile cu iz de busuioc au în tine un maestru incontestabil. Poţi media între membrii familiei care sunt de păreri diferite. Poate unde vrei să fie intotdeauna armonie! Cere un sfat de la Leu, sau de la un Geaman din familie.

LEU  Nu e o zi favorabilă pentru discuţii, comunicare şi negocieri. Treci printr-o eclipsă de formă şi nu evaluezi bine situaţiile. Încearcă să nu te împlici, să amâni tot ceea ce pare important! Azi eşti şi tandru şi intelept, iar norocul îţi surade. O zi calmă şi cuminte, cum nu ai mai avut de mult. Poţi să speri că şi pentru tine viaţa are o felie mare de tort pusă la păstrare! Limitează-te la activităţile de rutină. Nu trebuie să întreprinzi nimic important. Ocoleşte cu abilitatea şi diplomaţie subiectele „tabu” . Nu uita că tacerea este de aur, vorba de tinichea! Ceva legat de un aspect al lucrului în echipă…

FECIOARĂ  Conjunctura astrală avantajează în special domeniul sentimental. Ştii cum se spune: cine are noroc la dragoste, nu are noroc la bani! Este bine să eviţi astăzi orice cheltuială importantă și să confirmi proverbul. Eşti prea stresat, prea tensionat! Şi în compensaţie, mănânci prea mult! Încercă să cuantifici sursa neplăcerilor, să găseşti modalităţi de rezolvare a problemelor şi să-ţi impui priorităţi! Raspuns favorabil pentru una dintre problemele tale, totuşi. Şi o petrecere drăguţă cu o Berbecuţă sau un Berbec care îşi sărbătoreşte ziua de naştere, mai pe seară. Evită enervarea şi stresul printr-o atitudine prevenitoare faţă de anturajul apropiat, faţă de familie.

BALANŢĂ  Trebuie să găseşti un just echilibru între activitatea ta profesională şi viaţa personală. Pretenţiile corporatiste nu îţi lasă loc pentru prieteni, familie, dragoste, credinţă. Fă-ţi timp! Azi nu te obosi prea tare, oboseala cronică şi eforurile din ultimul timp încep sa se vada. Poţi merge la cumparaturi dar fii atent la preţ termen de valabilitate sau garanţie. Promovează-ţi cu hotărâre interesele personale. Nu specula nimic financiar, însă. Nu te speti cu munca şi nu fă eforturi pentru că a doua parte a zilei este relativ obositoare, ai multe lucruri de făcut, de rezolvat!

SCORPION  Dacă eviţi tot ceea ce se poate numi nou, nu ai probleme astăzi. Uneori noul, schimbarea, ascunde probleme şi necazuri pe care nu le poţi dovedi. Nu tot ce este mai nou, este şi mai bun! Dacă eşti obligat de meserie să „faci frumos” şi să zâmbeşti tot timpul, azi ai o problemă! Treci printr-unul dintre rarele momente de sinceritate anuală şi spui ce gândeşti, direct în faţă! Perioada în discuţie este favorabila iar aspectele negative nu sunt decât faulturi de joc. Nimic foarte malefic. Pe piaţa stelelor se spune că se creează noi „sindicate” între personaje şi persoane din anturajul tău, poate chiar dintre rude, aparent fără nimic în comun, dar care, pe termen lung pot sa-ti intersecteze interesele.

SĂGETĂTOR   Conjunctura horoscopului tău arată că preocuparea ta ar trebui să fie menţinerea “status quo ante” , poate este vorba de o situaţie, sau o poziţie actuală, care te avantajează, sau îţi place. Dimineaţa, trebuie doar să discuţi, să dialoghezi, să negociezi, pentru a găsi o soluţie la blocajul de astăzi. Nu este nimic extraordinar, doar „faulturi de joc”, nu te ambala inutil! De dimineaţă ai un plan, un scop, o motivaţie, un pariu! Astrele incep să se uite mai atent la tine, eşti un nativ bun! Ai tot ce trebuie ca să reuşeşti, iar conjunctura este favorabilă. O zi plăcută, in care te simti tot timpul vesel si entuziast si de aceea orice iti iese, iar familia si prietenii te apreciaza in mod deosebit.

 CAPRICORN  Ai griji şi asta te obsedează. Rezolvă-le, sau uită-le, starea ta de spirit nu este productivă şi nici sănătoasă. Nu este nici drobul de sare, nici sfârşitul lumii, doar o indispoziţie! Poţi avea o zi vesela, cu multă lume în jur, virtual sau real. Astăzi te simţi bine şi imaginezi planuri. Nu-ţi face probleme mai multe decât trebuie, eşti un perfecţionist, dar lumea nu este… perfectă! Seara te poţi găsi într-o colectivitate favorabilă care, până la urmă, îţi  aprobă ideile.  Profesia, afacerile sunt din nou bine aspectate. Trebuie să-ţi afirmi autoritatea şi într-o problemă de familie, sau/şi o situaţie cu un prieten.

VĂRSĂTOR  Domeniul profesional nu este prea bine aspectat. Orele de serviciu pot trece repede şi plăcut dacă îţi place ceea ce faci. Dacă nu, găseşte o motivaţie. Banii, de exemplu. Nu pleca la drum! Dimineaţa eşti tensionat, nevos şi nemulţumit. Starea se prelungeste şi îţi poate afecta sănătatea, daca nu te calmezi şi nu îţi impui să consideri terminate lucrurile… terminate! O zi bună în toate, mai puţin la cumpărături. Nu cumpăra nimic, nu juca la bursă, nu împrumuta, ocoleşte băncile şi casele de pariuri. Climatul general la serviciu este neplăcut şi încordat, tensiunea tinde catre cote maxime, dar aproape nimic nu se petrece!

PEŞTI   Organizează-te cu iscusinţă şi pasiune. Faci impresie bună şi dai de înţeles că eşti competent şi ştii ceea ce faci. În meserie, profesie, dar şi în dragoste. Totul e să faci impresie bună! Calmul tău e un bun exemplu şi chiar sprijin pentru cei din jur. Dai impresia unei persoane care are soluţii! Stai mai mult in aer liber. Vin sărbătorile primăverii, apoi vara cu concedii şi o să regreţi timpul pierdut! Promovează-ţi cu hotărâre interesele personale. Nu te speti cu munca şi nu fă eforturi colosale – pentru alţii! Nu ai frică, pastreaza speranţa şi portile succesului sunt larg deschise pentru tine. Continuă să perseverezi pe drumul actual!