Inflația a afectat restaurantele din Grecia. Preţul unui souvlaki a explodat. Proprietarii se revoltă

Inflația a afectat restaurantele din Grecia. Preţul unui souvlaki a explodat. Proprietarii se revoltăAtena / Sursa foto: Arhiva EVZ

Sezonul de vară a început, dar restaurantele din Grecia sunt afectate de inflație. Preţul unui souvlaki, o gustare foarte faimoasă, a crescut considerabil, iar clienții nu își mai permit acest lux. Proprietarii au mărturisit că singura soluție este ca războiul să se termine mai repede.

Sezonul de vară a început, iar restaurantele din Grecia așteaptă clienții. Cu toate astea, preţul unui souvlaki, o gustare populară în rândul turiştilor, a crescut cu peste 30%, cu mult peste inflaţia de 10%, aflată la rândul ei la un maxim al ultimilor 28 de ani. Proprietarii au declarat că oamenii nu își mai permit să vină la locațiile lor și că afacerile sunt extrem de afectate din cauza războiului.

Un souvlaki la grătar învelită în lipie, cu salată şi iaurt cu usturoi, costă acum 3,30 euro (3,55 dolari), în Atena, cu 30% mai mult decât vara trecută.

Și prețul alimentelor din care este făcută gustarea au crescut. Carnea, legumele şi uleiul de floarea-soarelui costă mai mult, iar facturile la energie au explodat din cauza impactului războiului şi al pandemiei de Covid-19. Aceste lucruri au dus la prăbușirea economiei din Grecia.

Războiul a afectat restaurantele din Grecia

Războiul din Ucraina ne-a afectat foarte mult. Clienţii greci au scăzut substanţial”, a spus Thanasis Golaș, în vârstă de 79 de ani, proprietarul unuia dintre cele mai vechi magazine de kebab din districtul Monastiraki, aflat la umbra Acropolei, în timp ce tăia bucăţi de carne de porc pentru clientela sa în principal străină.

Souvlaki era considerată una dintre cele mai ieftine gustări, dar a devenit un preparat pe care doar bogații îl mai consumă.

Souvlaki a devenit un lux

”În trecut îmi cumpăram două-trei souvlaki, azi am cumpărat doar unul, pentru că este foarte scump, iar salariile sunt mici acum”, spune Morina Ntotsi, o femeie de serviciu în vârstă de 58 de ani, care câştigă 720 de euro pe lună.

Sindicatul Grill and Restaurant din Atena a precizat că preţul cărnii de porc a crescut cu 30% în ultimele 12 luni, uleiul de floarea soarelui importat în general din Ucraina s-a scumpit cu 125% şi facturile la electricitate s-au mărit cu peste 100%.

”Sper că războiul se va sfârşi curând”, a spus Spyros Bairachtaris, proprietarul unui restaurant de lângă Acropole de mai bine de 140 de ani. Acesta a declarat că este greu să vândă produsul la 3 europotrivit Reuters.