Evenimentul Zilei > International > Infectat și fără mască, președintele Braziliei este lider în sondaje
Infectat și fără mască, președintele Braziliei este lider în sondaje

Infectat și fără mască, președintele Braziliei este lider în sondaje

Trei sondaje publicate săptămâna aceasta în Brazilia arată o creștere a popularității președintelui Jair Bolsonaro, preferat pentru realegere în fruntea țării, în ciuda gestionării controversate a crizei coronavirusului, care a ucis peste 84.000 de persoane.

Vineri, un sondaj al opiniei publice, publicat de săptămânalul Veja, îl plasează pe conducătorul de extremă dreapta în fruntea primului tur al alegerilor prezidențiale de anul acesta.

Jair Bolsonaro beneficiază de 27,5-30,7% din intențiile de vot ale populației, în funcție de scenariile luate în considerare.

În turul al doilea, Bolsonaro ar câștiga cu ușurință, indiferent care i-ar fi adversarii, inclusiv fostul ministru al Justiției, popularul Sergio Moro, fost judecător anticorupție, sau fostul președinte de stânga Lula da Silva.

Un alt sondaj, publicat joi  de site-ul de specialitate Poder360, arată că 43% din persoanele întrebate au declarat că aprobă gestiunea pandemiei de către guvern, față de un procent de 40% în urmă cu două săptămâni.

Iar rata de respingere a scăzut ușor de la 47% la 46%.

Vineri, site-ul a adus precizări sondajului, explicând că rata de aprobare a fost de 52% în rândul persoanelor care primesc îndemnizația specială de 600 de reali (aproximativ 100 de euro) acordată de guvern categoriilor cele mai sărace ale populației în timpul pandemiei.

La întrebarea „Cum evaluați activitatea  președintelui Bolsonaro?” 30% au răspuns „bine” sau „foarte bine”, o ușoară creștere față de sondajul din urmă cu două săptămâni (29%).

Iar proporția celor care au răspuns „rău” sau „foarte rău” a scăzut de la 46% la 43%, în timp ce 23% o consideră „corectă” (față de 20% acum două săptămâni).

Luni, un sondaj realizat de brokerul de investiții XP a confirmat o tendință ascendentă a popularității guvernului Bolsonaro, cu 30% de avize favorabile (evaluându-l „bun sau foarte bun”).

Scăzuse de la 31% ,în aprilie, la 25% în mai, înainte de a crește la 28%, în luna iunie.

Rata de respingere, care era de 50% în luna mai, este în prezent de 45%.

Un alt fapt important: 33% dintre cei chestionați consideră că economia braziliană merge „în direcția corectă”, în creștere față de 29% luna trecută, chiar dacă se preconizează o recesiune istorică.

Președintele jair Bolsonaro a susținut în mod repetat că „efectele secundare” ale izolării ar putea duce la „mai multe decese” decât pandemia, din cauza creșterii șomajului.

Dar mulți specialiști consideră, dimpotrivă, că regulile de izolare stricte pot permite economiei să se redreseze  mai repede, dacă criza de sanitară este mai bine controlată.

El  însuși infectat cu virusul SARS-CoV-2, Jair Bolsonaro nu a ezitat să se plimbe cu motocicleta, joi, cu cască, dar fără mască, oprindu-se chiar să discute cu măturătorii din apropierea palatului prezidențial din Alvorada.

 

Foto: Facebook

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: