Industrializarea, marele salt înainte al României moderne
- Florian Olteanu
- 26 martie 2025, 19:43

Industrializarea, marele salt înainte al României moderne. Țară preponderent agrară cu o mică pătură de negustori și meșteșugari, România modernă a trebuit să se dezvolte prin industrie.
Industrializarea a fost făcută atât prin politica „prin noi înșine”, cât și prin „politica pașilor mărunți”. Erau cele două concepții, liberală și conservatoare. Camerele de comerț au avut rolul lor binemeritat în această acțiune care a micșorat decalajul care ne separa de Europa.
Evenimentul Istoric prezintă întotdeauna istoria Camerelor de Comerț din România. Numărul 84, cel mai recent număr oferă un articol special dedicat rolului avut de acestea în industrializare. Revista poate fi cumpărată de la chioșcurile de ziare sau de pe edituradecarte.ro. În plus, cu numai 12 lei pe ediție, îți poți descărca pe gadgetul preferat edițiile integrale ale Evenimentului Istoric pentru a-ți crea propria arhivă on-line.
Industrializarea: sub Cuza, a fost mai mult un deziderat
Cuza a avut probleme cu industrializarea. Asta, pentru că țăranii și deținătorii de „patente” erau mereu revoltați. Nu înțelegeau de ce trebuiau să plătească taxe la stat. Li se părea că nu erau susținuți. Dar Cuza, face reformele necesare demarării industrializării. Contractează și primul drum de fier, de la Giurgiu la București-Filaret.
Industrializarea: Camerele de Comerț fac diferența
Industrializarea a început prin Camerele de Comerț. Încă din primii ani de la înființare, Camerele de Comerț din România au impulsionat dezvoltarea industriei autohtone prin numeroasele inițiative legislative lansate și promovate. De la adoptarea unor noi proceduri de înregistrare a negustorilor – „neguțătorii” din „Condica de Comerciu” din 1840, deveniți „comercianți” în „Codicele de comerciu al Regatului Romaniei” adoptat în 1887.
România, la 1918 avea o industrie emergentă
Marea Unire impulsionează industrializarea. Se moștenesc capacități industriale în provinciile unite cu țara. România poate conta pe resurse naturale în Ardeal mai ales.
Evenimentul Istoric, revistă lunară de istorie aduce la cunoștința pasionaților de istorie cele mai importante subiecte, indiderent de epocă. Orice comandă făcută pe edituradecarte.ro care include una din revistele Evenimentul Istoric și Capital nu are costuri de livrare. Evenimentul Istoric vă ține la curent cu noutățile din domeniul temelor de istorie, pe canalul de Youtube Evenimentul Istoric dar și pe Canalul de Youtube Hai România!