Indemnizația lunară pentru creșterea copilului. Schimbare importantă pentru părinți

Indemnizația lunară pentru creșterea copilului. Schimbare importantă pentru părinți Sursă foto: Unsplash

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) Republica Moldova reamintește tuturor cetățenilor despre serviciul electronic „e-Cerere Indemnizații”, disponibil pe portalul guvernamental unic al serviciilor publice (www.servicii.gov.md) sau pe pagina-web a Casei Naţionale de Asigurări Sociale (www.cnas.md), la compartimentul ”Servicii electronice prestate de CNAS”, cu ajutorul căruia cei interesați pot schimba opțiunea privind indemnizația lunară pentru creșterea copilului.

Începând cu 1 ianuarie 2024, indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la vârsta de 3 ani, indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină se stabilesc de către Casa Naţională de Asigurări Sociale, din oficiu, mamei.

bebeluș

Sursa foto: Pixabay

Începând cu 1 ianuarie 2024, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la 3 ani se stabileşte unuia dintre părinții asigurați, fără condiția aflării în concediu pentru îngrijire a copilului. Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la 3 ani se calculează din venitul asigurat al unuia dintre soţii asiguraţi.

Indemnizația lunară pentru creșterea copilului. Opțiunea care poate fi schimbată o singură dată

Opțiunea stabilită proactiv, poate fi modificată o singură dată, alegând una din următoarele opțiuni: - 90% din venitul asigurat pentru o perioadă de 12 luni - 60% din venitul asigurat pentru 12 luni de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și 30% din venitul asigurat pentru următoarele 12 luni.

Indemnizația unică la nașterea copilului a fost majorată, începând cu 1 ianuarie 2024, cu 9. 068 de lei. Asta înseamnă că mamele primesc 20. 000 de lei, față de 10.932, cât este în prezent. Hotărârea privind majorarea indemnizației a fost aprobată de Guvernul de la Chișinău.

Ne puteți urmări și pe Google News