Se reia procesul crimei de la Bahna după ce inculpatul, Ionuţ Ailincăi, a contestat pedeapsa de 10 ani de închisoare dispusă de instanţa de fond, Tribunalul Neamţ.

Cauza a ajuns pe rolul Curţii de Apel Bacău care va da o hotărâre definitivă. Totul a plecat de la un conflict banal la finele anului trecut, totul de la modica sumă de 5 lei.

Inculpatul a fost găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de omor, faptă pentru care a fost încătuşat de pe 31 decembrie, iar ulterior a fost plasat în arest la domiciliu.

Judecătorii au menţinut la pronunţare măsura preventivă, dar au dedus din sancţiune perioada considerată executată, de pe 31 decembrie anul trecut până acum. În afară de închisoare, inculpatul a fost obligat să achite daune consistente către familia victimei.

Către trei persoane el are de plătit despăgubiri morale şi materiale care însumează 19.000 de lei şi 15.000 de euro, din care până la data pronunţării a plătit circa 8.000 de lei.

„În temeiul art. 399 Cod procedură penală menţine starea de arest la domiciliu a inculpatului. În temeiul art. 7 cu referire la art. 4 alin. 1 lit. b din Legea nr. 76/2008 dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat, în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare“, conform instanţei.

Fapta a avut loc la finele anului trecut, când inculpatul a ucis un pietrean de 57 de ani, cu care avusese un conflict mai vechi.

La început de decembrie 2018 cei doi s-au întâlnit la o cârciumă din Bahna şi se pare că viitoarea victimă i-ar fi cerut celui care avea să-i devină călău o sumă modică, 5 lei, cu care voia să-şi ia ceva de băut.

Agresorul nu l-a refuzat însă şi-a bătut joc de el şi i-ar fi spus că trebuie să-şi merite banii, iar pentru asta l-a pus să ia o scară din curte şi o plimbe. Se pare că victima i-ar fi pulverizat în faţă spray lacrimogen, după care a plecat acasă.

Atunci s-a iscat conflictul dintre cei doi, însă a doua zi agresorul a plecat din localitate şi a lipsit o vreme. S-a întors înainte de sfârşitul anului, dar nu a uitat conflictul cu victima. Aşa se face că a mers acasă la bărbat pe care l-a ucis în bătaie, la propriu. La scurt timp după crimă a fost reţinut, iar pe 31 decembrie, după amiază a fost arestat preventiv.

„În temeiul art. 226 Cod procedură penală, admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ.

Dispune arestarea preventivă a inculpatului AI pentru săvârşirea infracţiunii de omor prevăzută de art.188 al. 1 Cod penal pentru o perioadă de 30 de zile începând cu data de 1 ianuarie 2019 şi pînă la data de 30 ianuarie 2019 inclusiv“, conform instanţei.

Inculpatul a contestat cătuşele la Curtea de Apel Bacău dar nu a avut câştig de cauză.

Ulterior a beneficiat de clemenţă, a scăpat de cătuşe şi a devenit arestat la domiciliu, potrivit Monitorului Neamţ.

Te-ar putea interesa și: