Incredibil! În plină pandemie, România continuă să importe deşeuri din zonele roşii

Incredibil! În plină pandemie, România continuă să importe deşeuri din zonele roşii

Cel puţin în ultima vreme, în cea mai mare parte, românii au înţeles că nu mai este de joacă şi respectă ceea ce li s-a impus prin ordonanţele militare. Dar cei care au impus aceste măsuri, ei, le respectă? Şi nu ne referim la a purta mască pe stradă, distanţa socială, spălatul pe mâini sau celelalte reguli pe care deja le ştiu şi copii. Ci la ceva cu mult mai grav.

Stăm în case. Nu avem voie pe stradă. Dacă suntem prinşi, amenzile sunt uriaşe. Un om obişnuit are nevoie să muncească vreo câţiva ani ca să le plătească. Spitale care nu mai fac faţă. Personal medical infestat. Carantină. Un oraş mare, Suceava, izolat împreună cu toate localităţile din jur. Filtre. Poliţie. Armată cu mitraliere la vedere.  Străzi goale. Măsuri drasctice, despre care specialiştii spun că sunt absolut necesare pentru a controla pandemia şi a limita nenorocirile produse de ea.

Gunoiul Europei vine în România

Controlul la graniţă s-a înăsprit. E greu să mai intri în România. Mai ales pentru amărâţii care târăsc după ei câte o sacoşă cu bunuri care cred că le sunt de folso pe timpul pandemiei. Care vin de te miri unde. De regulă de la vecini, că doar n-or veni pe jos din Spania sau Italia. Dacă un român vine dintr-o zonă contaminată, ”roșie” - cum îi zice, obligatoriu intră în carantină. Dacă minte că nu vine dintr-o astfel de zonă şi este prins, îl paşte puşcăria. Măsuri drastice. Măsuri bune, după cum spun specialiştii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar nu aceeaşi stricteţe şi hotărâre îi bântuie pe oficiali, atunci când este vorba despre o problemă care s-a tot dezbătut la noi, dar fără nici un folos deocamdată. Faptul că România a devenit groapa de gunoi a Europei. Că atât legal, dar mai ales ilegal, sute de mii de tone de gunoi ajung mai ales din Vest la noi în ţară. Unde sunt ori aruncate aiurea, ori distruse fără respectarea normelor de protejare a mediului, poluând masiv.

Ceea ce ni se pare foarte grav, este că pe perioada acestei pandemii, România nu a sistat importul de deşeuri din zonele roşii. Din zonele unde pandemia face ravagii. Va să zică, suntem drastici cu oamenii, dar foarte indulgenţi cu gunoiul.

Rezumând modul de transmitere al virusului, profesorul Adrian Străinu Cercel, una dintre cele mai autorizate voci de la noi în materie de boli infecţioase, a spus la Antena 3: „Virusul îl vom găsi acolo unde este mizerie”.