Răsturnare de situație pe piața țițeiului, acolo unde prețurile scăzute au schimbat ierarhia marilor exportatori.

În prezent, anunță Agenția Internațională a Energiei (IEA), informație preluată de Agerpres, cererea mondială de țiței este grav afectată de problemele economice. După ce Statele Unite ale Americii au detronat (doar temporar, atrag atenția specialiștii) Arabia Saudită din poziția de lider al exportului global de petrol, prețurile au scăzut mult, urmare a ofertei abundente din piață.

Raportul lunar al IEA arată că, „în condiţiile în care preţul ţiţeiului este în prezent cu aproximativ 20% mai scăzut decât în urmă cu un an, există sprijin pentru consumatori. Producţia record obţinută de SUA din exploatarea şisturilor bituminoase a permis în iunie Washingtonului să se apropie şi să depăşească temporar Arabia Saudită drept cel mai mare exportator mondial de petrol, după ce exporturile de ţiţei au urcat la peste trei milioane de barili pe zi (bpd)”. În continuare, arată IEA, se estimează o creştere a cererii globale de ţiţei la 1,1 milioane bpd în acest an şi 1,3 milioane anul viitor. Evident, asta dacă nu vor crește dificultăţile comerciale globale şi mai ales dacă tensiunile din jurul Iranului se vor diminua!

Marii jucători de pe piața petrolului dau ca certă o creștere a producției statelor din OPEC, de aproape 2,3 milioane bpd în 2020. Totul, pe fondul unei cereri tot mai mari pentru țițeiul OPEC (28,3 milioane bpd în primul semestru din 2020, cu 1,4 milioane bpd mai puţin decât a produs cartelul în luna august). Toate aceste informații ar face ca Rusia și aliații săi din OPEC să îşi revizuiască acordul de reducere a producţiei.

Ultima cotație la bursa ICE Futures arată că barilul de petrol Brent din Marea Nordului, oferit cu termen de livrare în noiembrie, a scăzut miercuri cu 1,57 dolari, ajungând la valoarea de 60,81 dolari.