Evenimentul Zilei > International > Începe războiul pentru Gibraltar? Incident naval Spania-Marea Britanie
Începe războiul pentru Gibraltar? Incident naval Spania-Marea Britanie

Începe războiul pentru Gibraltar? Incident naval Spania-Marea Britanie

Un incident care a implicat două nave de război, una aparținând Spaniei, alta aparținând Marii Britanii, a avut loc marți seara lângă Gibraltar.

O navă aparținând Spaniei a violat apele teritoriale ale Gibraltarului, teritoriu aparținând Marii Britanii, potrivit unor surse guvernamentale, citate de The Independent. Incidentul vine pe fondul unor tensiuni tot mai mari între Marea Britanie și Spania cu privire la suveranitatea Londrei asupra acestuimic teritoriu de peste mări, în contextul Brexit.

Nava spaniolă a fost imediat interceptată de navele britanice de patrulare, care i-au cerut imperativ să părăsească zona interzisă. Vaporul spaniol ar putea să fie nava de patrulare Infanta Cristina, iar din partea britanică ar fi participat la incident o navă de război de clasă Scimitar.

Recent, premierul Marii Britanii, Theresa May, a afirmat că Londra nu va ceda niciodată suveranitatea Gibraltarului fără acordul populaţiei teritoriului britanic situat la sud de Spania. Ea a precizat că nu o să încheie niciun acord. „Premierul britanic a spus că îşi menţine în totalitate angajamentul de a lucra cu Gibraltarul pentru a obţine cele mai bune rezultate posibile în ce priveşte Brexit-ul şi că va continua să-l includă în procesul de negocieri'”, se arăta într-un comunicat difuzat de Downing Street.

În 2002, locuitorii Gibraltarului au respins prin referendum o propunere privind împărţirea suveranităţii teritoriului cu Spania. Discuția vine în contextul în care prima măsură luată împotriva Marii Britanii, anunțată de Donald Tusk, viza Gibraltarul. „Niciun acord între UE şi Marea Britanie nu va putea fi aplicat teritoriului Gibraltarului fără un acord între Regatul Spaniei şi Regatul Unit”, a fost, atunci, declarația lui Tusk.