Evenimentul Zilei > International > Condamnat la închisoare pentru că a distribuit imagini cu atacurile din moscheile din Christchurch
Condamnat la închisoare pentru că a distribuit imagini cu atacurile din moscheile din  Christchurch

Condamnat la închisoare pentru că a distribuit imagini cu atacurile din moscheile din Christchurch

Un bărbat din Noua Zeelandă a fost condamnat la 21 de luni de închisoare pentru că a distribuit înregistrarea video pe care autorul masacrului de la Christchurch a filmat-o şi difuzat-o în direct pe Facebook.

Philip Arps, un adept autodeclarat al „supremaţiei albilor” de 44 de ani, a fost arestat la Christchurch la patru zile după ce, la 15 martie, Brenton Tarrant a deschis focul în două moschei din acest oraş, ucigând 51 de persoane şi rănind alte câteva zeci. În instanţă, Philip Arps s-a recunoscut vinovat de difuzarea unor conţinuturi reprobabile.

Conform tribunalului districtual din Christchurch, el a distribuit imaginile către un număr de 30 de persoane şi s-a aflat în posesia unei alte versiuni, modificată pentru a include o miră şi un 'bilanţ al morţilor', a scris cotidianul New Zealand Herald, citat de Agerpres. Potrivit judecătorului, Philip Ars a 'glorificat' moartea unor musulmani, singura pedeapsă adecvată în acest caz fiind încarcerarea.

Philip Arps fusese deja condamnat în 2016 pentru că depusese un cap de porc în moscheea al-Noor, una din cele două atacate de extremistul australian în martie.

Autorul atacurilor de la Christchurch, Brenton Tarrant, a pledat nevinovat săptămâna trecută la toate capetele de acuzare. Procesul său va începe în mai 2020.