Evenimentul ZileiEVZ SpecialTradițiile românilor, distruse la Bruxelles. Cum trebuie să vă tratați păsările din curte

Tradițiile românilor, distruse la Bruxelles. Cum trebuie să vă tratați păsările din curte

Tradițiile românilor, distruse la Bruxelles. Cum trebuie să vă tratați păsările din curte
O inițiativă cetățenească, semnată de aproape 1,4 milioane de persoane din toate statele membre, prin care să fie interzise cuștile pentru păsări și animale la ferme este dezbătută joi de europarlamentari, într-o audiere publică.

Inițiativa „End the Cage Age” a debutat la nivel european în 2018 și cele mai multe semnături s-au strâns în Germania, Olanda, Italia și Franța.

„Sute de milioane de animale de fermă din UE sunt ținute în cuști pentru cea mai mare parte a vieții lor, ceea ce le cauzează o suferință imensă. Solicităm Comisiei Europene să pună capăt acestui tratament inuman aplicat animalelor de fermă”, susține inițiativa cetățenească.

1,4 milioane de cetățeni europeni cer interzicerea utilizării cuștilor pentru animale

Semnatarii, aproape 1,4 milioane de cetățeni europeni, consideră că închiderea în cuști este o „crudă și inutilă, dată fiind viabilitatea sistemelor de creștere fără cuști, care asigură o bunăstare sporită”.

Ei cer Comisiei Europene să propună o legislație care să interzică utilizarea cuștilor pentru găini ouătoare, iepuri, puicuțe, pui de carne pentru reproducere, găini ouătoare pentru reproducere, prepelițe, rațe și gâște; precum și a boxelor pentru scroafe și a celor individuale pentru viței, „dacă acestea nu sunt încă interzise.”

Audierea publică este organizată în comun de comisiile pentru agricultură și petiții ale Parlamentului European, cu participarea vicepreședintelui Comisiei Europene, Věra Jourová, și a comisarului pentru Sănătate și Siguranță alimentară, Stella Kyriakides.

Din România s-au depus peste 8.000 de semnături

O inițiativă a cetățenilor europeni trebuie să fie semnată de minimum un milion de persoane din cel puțin un sfert din statele membre ale UE.

Inițiativa „End the Cage Age”, asumată de Compassion in World Farming, o asociație din Marea Britanie, și demarată în 2018, este însoțită de 1.397.113 de semnături validate, depuse la 2 octombrie 2020.

Cele mai multe semnături sunt din Germania – 474.753, Olanda – 153.958, Italia – 90.085 și Franța – 89.600

Din România au fost depuse 8.308 semnături.

Audierea de joi va fi urmată de o dezbatere în plenul Parlamentul European, iar Comisia Europeană va decide, până la mijlocul lunii iulie, dacă va începe un proces legislativ pentru interzicerea cuștilor la ferme, scrie g4media.ro.


Accesează: