Secretarul Apărării Mark Esper a declarat că deplasarea de trupe va avea o natură defensivă, dar nu a precizat care vor fi efectivele dislocate.

Rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au revendicat atacul de săptămâna trecută, dar atât Arabia Saudită, cât și SUA consideră că Iranul este vinovat de loviturile cu drone asupra rafinăriilor.

Puțin mai devreme, vineri, președintele Donald Trump a anunțat cele mai dure sancțiuni contra Iranului, dar a insistat asupra încercării de evitare a unui conflict armat. Sancțiunile vor viza banca centrală a Iranului și fondul suveran al acestei țări.

Ce spune Pentagonul

Mark Esper a făcut anunțul deplasării de trupe în Iran alături de șeful Statului major interarme, generalul Joseph Dunford Jr.

El a explicat că Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au cerut ajutor. Secretarul Apărării a mai spus că forțele SUA se vor concentra pe apărare aeriană și antirachetă, iar SUA vor accelera livrările de echipamente militare.

Generalul Dunford a calificat dislocarea de trupe ca „moderată”, explicând că nu vor fi mii de persoane, dar nu a dat detalii cu privire la tipul de trupe ce vor fi trimise.

Întrebat dacă loviturile militare asupra Iranului mai sunt în intenția SUA, Mark Esper a spus că nu este cazul, deocamdată.

Ce se întâmplă în Arabia Saudită

Loviturile cu drone au lovit rafinăriile din Abqaiq și sondele de la Khurais, afectând producția de petrol a Arabiei Saudite.

Miercuri, Ministerul Apărării saudit a prezentat public dovezi potrivit cărora rămășițele dronelor indică implicarea Iranului, dar a anunțat că originea precisă a atacului este încă investigată.

Și Statele Unite susțin vinovăția Teheranului, iar un oficial de rang înalt a declarat presei americane că există dovezi că atacurile au pornit din sudul Iranului.

Președintele iranian Hassan Rouhani a respins acuzațiile spunând că atacul a fost un răspuns al poporului din Yemen la agresiunile și crimele de război comise asupra sa, potrivit BBC.