Evenimentul Zilei > International > Începe războiul! S-a rupt acordul de pace. Breaking News
Începe războiul! S-a rupt acordul de pace. Breaking News

Începe războiul! S-a rupt acordul de pace. Breaking News

Ivan Marquez, fostul număr doi al grupării armate columbiene FARC, a anunţat într-o postare difuzată joi pe YouTube că va relua lupta armată alături de alţi lideri ai rebelilor care au denunţat acordul de pace din Columbia, informează AFP.

”Anunţăm lumea că a început a doua Marquetalia (n.r – leagănul istoric al rebeliunii în anii 1960), în numele dreptului universal al popoarelor la luptă armată împotriva opresiunii. (…) Nu am fost niciodată învinşi, nici înfrânţi ideologic, de aceea lupta continuă”, afirmă Ivan Marquez, în înregistrarea video. Acesta poartă haine de camuflaj militare.

Înregistrarea ar fi fost făcută într-o pădure din sud-estul Columbiei. Marquez anunţă continuarea operaţiunilor de gherilă ca răspuns la ”trădarea de către stat a acordurilor de pace de la Havana”.  În 2017, circa 7.000 de combatanţi, bărbaţi şi femei, din cadrul FARC, au fost dezarmați, iar liderii grupării trecuți în ilegalitate.

Ivan Marquez a fost şeful delegaţiei FARC la negocierile de pace organizate de Cuba, care au durat din septembrie 2012 până în vara lui 2016. După semnarea acordului de pace, FARC s-a transformat în partid politic, moment în care sute de rebeli s-au delimitat de noua structură.

Alături de Ivan Marquez, în înregistrare apar înarmaţi, împreună cu alţi militanţi, în faţa unei pancarte ce afişează sigla FARC-EP (Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei – Armata Poporului): Jesus Santrich, căutat de justiţia americană pentru trafic de droguri şi trecut în ilegalitate în urmă cu trei ani, precum şi Hernan Dario Velasquez, alias El Paisa, alt ex-lider al FARC.

Nu în ultimul rând. Marquez subliniază că acest nou grup armat va încerca să se coordoneze cu ELN, a doua gherilă columbiană, încă activă.

Sursa: agerpres.ro