Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, amenință că va lansa o nouă operațiune militară în provincia Idlib, din nord-vestul Siriei, asta deși „recomandarea” Federației Ruse a fost să se oprească ofensiva turcă pe teritoriul sirian. În ultima perioadă, însă, relațiile dintre Moscova și Ankara s-au răcit și totul a avut la bază decizia „otomanilor” de a interveni militar în regiune.

Turcia are interes să-i bombardeze pe kurzii din Siria, în timp ce Rusia sprijină regimul lui Bashar al Assad și se pronunță pentru retragerea trupelor străine de pe teritoriul Siriei. Totuși, Erdogan insistă că Turcia nu poate permite noi amenințări la granițele sale, drept pentru care este nevoie să recurgă la forța militară.

„Vom face ce este necesar atunci când cineva ne amenință teritoriul. Nu vom avea nicio alternativă decât să recurgem la aceeași variantă dacă situația din Idlib nu se va întoarce la normal în curând”, a declarat Erdogan. „Nu ne vom abține din a face ceea ce este necesar, inclusiv folosirea forței militare”, a amenințat liderul turc, citat de cotidianul Hurriyet.

Idlib este ultimul teritoriu sirian controlat de rebeli. În ultimele săptămâni, zeci de mii de oameni au părăsit provincia din cauza bombardamentelor.

Te-ar putea interesa și: