Sezonul Premiilor Nobel din 2018 debutează luni, 1 octombrie, cu anunţarea, la Stockholm, a câştigătorului – sau câştigătorilor – distincţiei pentru fiziologie sau medicină. Anunţul urmează să fie făcut de Institutul Karolinska, care oferă prestigiosul premiu pentru medicină, începând de la ora 09:30 GMT, relatează DPA, citat de Agerpres.

Postul public de radio suedez SR le dă drept câștigătoare pe Emmanuelle Charpentier, de origine franceză, şi Jennifer Doudna din SUA, care au dezvoltat un instrument revoluţionar pentru modificarea genomului, cunoscut sub numele ''CRISPR-Cas9'', relatează AFP.
Marţi va fi anunţat laureatul premiului pentru fizică, miercuri cel pentru chimie, vineri cel pentru pace, iar premiul pentru economie va fi atribuit pe 8 octombrie.
Premiul Nobel pentru Literatură nu va fi atribuit în 2018, pentru prima dată după aproape 70 de ani, şi va fi anunţat anul viitor în acelaşi timp cu numele laureatului din 2019. Academia Suedeză, instituţia care îl decernează, afectată profund de un scandal ce vizează agresiuni sexuale, asociate mişcării #MeToo, a decis să amâne decernarea premiului cu un an, pentru a avea timp să se reformeze şi să îi înlocuiască pe membrii ei demisionari.
Anul acesta, fiecare premiu valorează 9 milioane de coroane suedeze (1 milion de dolari). Suma va fi împărţită dacă vor exista mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu.
Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost acordat pentru prima oară în anul 1901.
 

 

Te-ar putea interesa și: