Evenimentul Zilei > Economie > Începe! 7.000.000.000 de euro ajutor de stat. Se întâmplă în Franța, iar UE a fost de acord…
Începe! 7.000.000.000 de euro ajutor de stat. Se întâmplă în Franța, iar UE a fost de acord…

Începe! 7.000.000.000 de euro ajutor de stat. Se întâmplă în Franța, iar UE a fost de acord…

Pentru a atenua impactul economic al crizei noului coronavirus, Uniunea Europeană a fost de acord ca Franța să ajute financiar compania Air France cu șapte miliarde de euro.

Catalogat drept un „sprijin istoric” de ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, ajutorul va fi compus dintr-un împrumut în valoare de patru miliarde de euro, acordat de un sindicat de şase bănci, şi garantat de statul francez în proporţie de 90%, precum şi de un împrumut direct de trei miliarde de euro, acordat de statul francez

„Această garanţie şi acest împrumut, în valoare de şapte miliarde de euro, acordate de Franţa, vor oferi Air France lichiditatea de care are nevoie pentru a face faţă impactului pandemiei de coronavirus.

Statele membre sunt libere să conceapă măsuri în linie cu obiectivele lor de politică şi normele UE”, a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.

Potrivit Comisiei, Franța Franţa a demonstrat faptul că toate celelalte posibile mijloace de a obţine lichiditate de pe piaţă au fost deja analizate şi epuizate. Totodată, statul francez a întocmit și o serie de planuri pentru unele politici ecologice în ceea ce privește compania Air France, fapt ce a fost pe placul Comisiei Europene.

Franța și Olanda dețin câte 14% din acțiunile Air France, respectiv KLM, companii care oferă acces la o reţea care acoperă 314 de destinaţii în 116 ţări. Atât Air France, cât și KLM, fac parte din alianța globală SkyTeam, din care fac parte 19 companii aeriene membre. Această rețea globală oferă acces pasagerilor din întreaga lume la peste 14.500 de zboruri către mai mult de 1.150 de destinaţii din 175 de ţări.