UPDATE:

Incendiul de la depozitul de mase plastice din Nojorid a fost lichidat, după intervenţia celor peste 60 de pompieri, cu zece autospeciale, a declarat Ţipter Nandor, de la ISU Bihor.

„Incendiul a fost lichidat în jurul orei 20,30. Nu au fost victime”, a declarat, Ţipter Nandor.

Peste 60 de cadre militare au intervenit la stingerea incendiului, izbucnit luni după-masă într-un depozit de mase plastice şi hârtie din Nojorid, situat la ieşirea din comună spre Leş, pe partea stângă a DN 79 Oradea-Arad. Circulaţia rutieră pe acest drum a fost restricţionată pe o porţiune, pe un singur sens, pentru a facilita deplasarea autovehiculelor de intervenţie. Poliţiştii rutieri au dirijat traficul, zona incendiului fiind parţial acoperită de fum. La ora 21, circulaţia rutieră a fost restabilită.

“Incendiul a fost lichidat şi se circulă în condiţii normale. Mai este puţin fum pe şosea, dar în mare parte s-a dispersat”, a precizat Ioana Lascău, de la biroul de presă al Poliţiei Bihor.

Potrivit reprezentantului ISU, în momentul în care echipajele de pompieri au ajuns la faţa locului flăcările cuprinseseră o suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătraţi. Fumul negru şi gros se ridica până la o înălţime de aproape 150 de metri. Imaginile cu fumul negru filmate din aer, din avion, au apărut pe reţele de socializare.

Populaţia a fost avertizată prin sistemul Ro-Alert să se adăpostească în case, maşini şi să închidă ferestrele.

Pompierii au acţionat cu zece autospeciale de stingere şi un echipaj cu echipamente specifice de descarcerare. La locul incendiului s-au deplasat preventiv şi două echipaje SMURD. De asemenea, a fost mobilizat şi echipajul de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN) din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bihor. Întreaga operaţiune a fost condusă, pe teren, de inspectorul-şef al ISU Crişana, Sorin Caba.

La faţa locului au sosit şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, care nu au făcut însă declaraţii.

Pentru siguranţă, pompierii vor supraveghea locul şi în timpul nopţii şi al zilei ce va urma, pentru a preîntâmpina izbucnirea unui nou incendiu.

 

Ştirea iniţială:

În apropierea depozitului se află două centre comerciale importante in zonă, ERA şi Auchan. Având în vedere degajarile mari de fum, pentru protecția comunităților, a fost transmis un mesaj de avertizare prin Sistemul RO-ALERT.

Pentru stingerea incendiului au intervenit de urgenţă 6 autospeciale stigere, 1 echipaj CBRN, precum si 1 descarcerare cu echipamente specifice.

De asemenea, pentru salvarea eventualelor victime au sosit la faţa locului şi 2 ambulanţe SMURD.

Plutonierul Nandor Ţipţer, reprezentant al biroului de relaţii cu presa ISU Crişana a declarat că  nu poate să dea nicio informaţie referitoare  la incendiu deoarece, pompierii încă acţionează pentru stingerea acestuia.

Coloana de fum se ridică la aproximativ 150 de metri înălţime şi este extrem de densă, de culoare neagră, iar focul deschis afectează o suprafaţă de câteva zeci de metri pătraţi.

În depozit sunt deşeuri din plastic şi din lemn, de tipul euro-paleţilor, din lemn.

Circulaţia pe DN 79 Oradea Arad este îngreunată.