Ministerul de Externe al Ucrainei lansează acuzații grave la adresa Rusiei. Aceasta ar fi interzis unui consul ucrainean să-l viziteze pe Pavlo Hryb, acesta din urmă fiind un deținut politic: „Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei protestează împotriva primirii refuzului părții ruse de a acorda consulului ucrainean permisiunea de a vizita cetățeanul ucrainean condamnat ilegal- Pavlo Hryb. Ministerul consideră că un astfel de pas este o încălcare gravă de către Rusia a obligațiilor sale internaționale, în special a articolului 13 al Convenției Consulare dintre Ucraina și Rusia, care prevede dreptul funcționarilor consulari ucraineni de a vizita cetățenii propriei țări.”

 

Ucraina acuză că acest refuz este legat de starea de sănătate delicată a lui Pavlo Hryb.

 

Corpul Diplomatic din Ucraina solicită: „accesul imediat al oficialilor consulari ucraineni la Pavlo Hryb, precum și o examinare medicală a deținutului în regim de urgență.

 

Acuzațiile ce i se aduc deținutului sunt legate de acte teroriste pe care acesta le-ar fi realizat, instruind un complice să detoneze un dispozitiv explozibil într-o școală din Federația Rusă.

 

Deținutul este în vârstă de doar 19 ani și a fost capturat de către FSB (serviciul de informații rus) pe data de 24 august 2017 în Belarus. 

 

Acesta a fot sedus de către o tânără de 20 de ani inițiată de către FSB și care ar fi martorul principal, conform UNIAN.