Criza vaccinului împotriva hepatitei B pentru bebeluși se mai prelungește încă o săptămână. Potrivit declarațiilor repre zentan ților Ministerului Sănătății, la finalul acestei săptămâni se va face recepția celor 200.000 de doze necesare, urmând ca abia săptămâna viitoare să ajun gă la medicii de familie. Pentru vaccinul anti- TBC, Ministerul a reușit distribuirea, în acest moment mamele fiind programate la maternități pentru imunizarea nou-născuților.

Dr. Elena Duca, şefa Serviciului de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Iași, a explicat că s-a preferat varianta vaccinării bebelușilor anti-TBC în maternități pentru că vaccinul conține 20 de doze, din același flacon fiind imunizați mai mulți nou-născuți, iar vaccinul trebuie administrat intradermic. Cât privește vaccinul împotriva hepatitei B, acesta este monodoză astfel că poate fi administrat și de către medicul de familie. „Așteptăm să vedem după ce primim vaccinul împotriva hepatitei ce recomandări ni se dau de la Minister. Ce schemă de recuperare trebuie să aplicăm, întrucât la două și la șase luni bebelușilor li se mai face un vaccin cu mai multe valențe, una dintre ele fiind împotriva hepatitei B”, a explicat dr. Elena Duca.

Vaccinurile pentru imunizarea nou-născuților au început să dispară din maternități din luna iunie. Ministerul Sănătății a explicat atunci situația prin faptul că nu prea mai are de unde cumpăra vaccinul întrucât el nu se mai fabrică. Și la hepatită sunt probleme au spus, tot atunci, reprezentanții ministerului pentru că producătorii nu mai fac doar vaccinul împotriva hepatitei B, ci îl fac hexavalent (care protejează împotriva mai jmultor boli) și au dat asigurări că până la finalul lunii august situația se va remedia.