În Afganistan este o acută lipsă de mână de lucru specializată care pisează seminţele de mac mature pentru a produce heroina. Iar 17,5 tone de cocaină destinate Europei şi Americii au fost confiscate.

Preţurile foiţei în unele regiuni din America de Sud au scăzut şi până la 73% – asta arătând până la ce punct a bulversat pandemia toate aspectele comerţului global, inclusiv traficul de droguri ilegale.

Măsurile de urgenţă – scrie Washington Post – au sigilat graniţele regionale şi au limitat drastic tranzitul intern şi internaţional, punând în discuţie capacitatatea cartelurilor de a transporta produsele pe cale terestră, aeriană sau pe mare.

În acelaşi timp, cartelurile se ocupă şi de întreruperile globale în producţia şi importul substanţelor chimice, ca permanganatul de potasiu, care sunt utilizate în laboratoarele clandestine pentru perfecţionarea drogurilor.

Ca şi pentru bunurile obişnuite, ruperea lanţului de aprovizionare deranjează modelele de afaceri cauzând o sărăcire a pieţei care, potrivit Drug Enforcement Administration, a dublat preţurile în unele oraşe din Statele Unite.

Dar pentru cultivatorii sud-americani de coca, pandemia a cauzat, cel puţin deocamdată, o scădere a preţurilor care, potrivit analiştilor, ar putea altera panorama traficului ilicit de droguri pentru anii viitori. Comerţul sud-american de cocaină este un exemplu de cum lumea interlopă la nivel global, care se ocupă de narcotice şi droguri ilicite înfruntă propria criză a coronavirusului.

În Afganistan, restricţiile au creat o acută carenţă de muncitori specializaţi, dintre care mulţi proveneau din Pakistanul vecin. Actuala bătălie a procurării substanţelor chimice din Asia, a întrerupt producerea drogurlor ilicite, printre care metanfetamina şi fentanil în Mexic ca şi stimulentele de tip anfetaminic în Liban şi în Siria.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE