Încă o lovitură primită de controversatul procuror Portocală. Ce s-a întâmplat cu martorii protejați de identități false

Încă o lovitură primită de controversatul procuror Portocală. Ce s-a întâmplat cu martorii protejați de identități false Mircea Negulescu, zis Portocală Sursa foto: arhiva EVZ

Instanța a decis ca mai mulți martori ce erau protejați de identități false să fie audiați sub adevăratele nume. Ei fuseseră audiați de Mircea Negulescu sub protecție.

La data 1 iulie 2021, judecătoarea Lavinia Nușa Miu de la Tribunalul Prahova a dispus audierea a 9 martori cărora fostul procuror de la DNA, Mircea Negulescu, le-a luat declarații cu identități protejate. Este vorba despre dosarul în care DNA Ploiești i-a trimis în judecată pe polițiștii Constantin Ispas, Mihail Emanuel Saghel și Ionuț Adrian Rădulescu într-un dosar în care cei trei sunt acuzați că ar fi favorizat mai multe firme.

Martorii lui Mircea Negulescu au fost audiați

Cauza a avut primul termen la Tribunalul Prahova în dată de 14 februarie 2017, a rămas în camera preliminară până în iunie 2020, fiind marcată de tentative de recuzări și abțineri venite de la mai mulți judecători judecători și a procurorului de ședința. Chiar și o grefiera a făcut fără succes solicitare de abținere. Totodată, în mai multe rânduri, inculpații au trimis adrese către Serviciul Român de Informații, dar SRI a refuzat să spună dacă a colaborat cu DNA în cauza. La 25 iunie 2020, Tribunalul Prahova a declarat încheiată faza de camera preliminară, constatând legalitatea sesizării și dispunând începerea judecății pe fond. Totuși, în dată de 24 februarie 2021, Curtea de Apel Ploiești a răsturnat hotărârea instanței inferioare, dispunând rejudecarea fazei de camera preliminară, conform jurnaliștilor de la luju.ro.

Pe 1 aprilie 2021, a reînceput judecarea dosarului în camera preliminară la Tribunalul Prahova, iar în 1 iulie judecătoarea Lavinia Miu a dispus audierea celor nouă martori cărora Mircea Negulescu  le conferise identități protejate. De asemenea, magistrata a dispus amânarea pentru toamna a administrării probei ce consta în înregistrarea audio din care rezultă refuzul procurorului „Portocală” de a înregistra declarațiile martorilor, sub pretextul că nu dispunea de aparatură audio-video.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-a folosit un pretext fals, aparatura de înregistrare exista

„Un pretext fals, având în vedere că DNA Ploiești deținea încă din martie 2015 aparatură de înregistrare a declarațiilor – fapt confirmat chiar de către DNA, inclusiv de Nicolae Marin, urmașul lui Lucian Onea la conducerea DNA Ploiești. Or, DNA a anunțat reținerea celor trei polițiști abia în august 2015 – moment în care Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești avea aparatură de înregistrare audio-video”, scrie sursa citată.

Iată minuta încheierii din 1 iulie 2021, prin care judecătoarea Miu a dispus audierea martorilor care au dat declarații sub identități false (cauza nr. 7700/105/2016/A1*):

„Admite cererile formulate de inculpații Ispas Constantin, Rădulescu Ionuț Adrian, Saghel Mihail Emanuel și Ristea Constantin Sebastian în ședința din dată de 04 iunie 2021, și în cosecinta:

Dispune audierea martorilor:

Schiopulescu Valentin Vasile (căruia i s-a atribuit pseudonimul Dauna Costel),

Nicolae Dan (căruia i s-a atribuit pseudonimul Marc Antonio),

Nicolae Cantemir Vasile (căruia i s-a atribuit pseudonimul Constantin Mugurel),

Bălănescu Mihail Iulian (căruia i s-a atribuit pseudonimul Crângașu Gabriel),

Radu Nicolae Manuel (căruia i s-a atribuit pseudonimul Georgescu Zamfira),

Capră Daniel (căruia i s-a atribuit pseudonimul Dobre Cosmin),

Capra Nicolae (căruia i s-a atribuit pseudonimul Rădulescu Adiță),

Mihai Ramona Mihaela (căreia i s-a atribuit pseudonimul Ștefănescu Genoveva),

Abagiu Manuel (căruia i s-a atribuit pseudonimul Tomescu Costel),

exclusiv sub aspectul legalității administrării probei cu martori în faza de urmărire penală, precum și a loialității procedurii, prin raportare la dispozițiile art 101 C pr pen.

Prorogă discuția cu privire la cererile inculpatului Ispas Constantin privind audierea martorilor Leonte Gheorghe și Miu Ciprian precum și cu privire la proba cu înregistrarea audio din care ar rezultă refuzul procurorului Mircea Negulescu de a utiliza aparatură tehnică de înregistrare a declarațiilor martorilor.

Cu apel odată cu fondul. Pronunțată în ședința camerei de consiliu azi, 01.07.2021”.