Evenimentul Zilei > Social > Încă o categorie de privilegiați. În curând, toți bugetarii se vor pensiona anticipat
Încă o categorie de privilegiați. În curând, toți bugetarii se vor pensiona anticipat

Încă o categorie de privilegiați. În curând, toți bugetarii se vor pensiona anticipat

Încă o categorie socială importantă primește șansa unei pensionări anticipate.

Un proiect de lege care a luat aviz favorabil la Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților permite medicilor să se pensioneze la vârsta de 57 de ani!

Propunerea vine în completarea art.391 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și a fost inițiată de cinci parlamentari (un senator independent, 2 parlamentari USR, un senator PNL și un senator PMP). Ei au adus argumentul că medicii din spitale sunt obligați să asigure serviciul de gardă („care nu are caracter ocazional, ci constituie o regulă în unitățile spitalicești”) și asta duce la „uzură fizică și psihică într-un grad mult mai mare pentru persoanele ce desfășoară o astfel de activitate”.

„Ultimul studiu desfășurat în acest an de Colegiul Medicilor București indică faptul că 55% dintre medicii bucureșteni suferă de burnout personal, 52% de burnout profesional, 36% de burnout legat de interacțiunea cu pacientul, iar 24% suferă de toate cele trei tipuri”, se menționează în expunerea de motive a proiectului, conform 360medical.ro.

Până în prezent, proiectul a avut un traseu sinuos în  circuitul legislativ: în decembrie 2018 a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ și de Consiliul Economic și Social, dar în februarie 2019 a luat punct de vedere negativ din partea Guvernului, iar la lună distanță și un aviz negativ la Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale. În fine, în martie, a fost respins de Senat, numai că acum, la Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaților (for decizional), a luat aviz favorabil.

Proiectul legislativ intră la vot în Camera Deputaților cu următoarea prevedere la alineatul (2) al articolului 391 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății: „La cerere, medicii se pot pensiona la vârsta de 57 de ani”.