Evenimentul Zilei > Monden > Încă o „alertă globală”. O vedetă a vulgarizării științei ne sperie
Încă o „alertă globală”. O vedetă a vulgarizării științei ne sperie

Încă o „alertă globală”. O vedetă a vulgarizării științei ne sperie

Oamenii de știință avertizitează despre impactul unui asteroid care s-ar putea prăbuşi în Oceanul Pacific „provocând un tsunami în urma căruia ar distruge întreaga coastă de vest a Americii de Nord”.
Apophis 99942 este o rocă spațială aflată aproape de Pământ. Probabilitatea de a lovi planeta noastră în jurul datei avansate de Neil deGrasse Tyson – 13 aprilie 2029 – este zero, iar un impact în 2068 are o probabilitate de 1 la 150.000. 
Neil deGrasse Tyson însă a creat un scenariu pentru cazul în care asteroidul s-ar prăbuși în ocean. El recunoaște că  știm, deocamdată, că nu va lovi Pământul, dar va fi mai aproape decât ceilalţi sateliții aflați pe orbită”. Tyson continuă: „Există o suprafață de 960 km pe care o numim „gaura cheii” și dacă asteroidul trece prin mijlocul acelei zone, acesta va lovi Pământul în 2029. Va lovi la 800 km vest de Santa Monica”.
Tyson și-a continuat scenariu despre un posibil – deși improbabil – impact în ocean, urmat de un tsunami: „Se va scufunda în Oceanul Pacific la o adâncime de 5 kilometri, apoi va exploda, formând o gaură cu 5 km lățime”.  „Va provoca un tsunami spre exterior  înalt de 15 metri”. „Tsunami ar pura ajunge până la plajele Malibu”.  „Totul de pe coastă va fi acoperit de ocean, va curăța întreaga coastă de vest a Americii de Nord”, citează Express. 
Neil deGrasse Tyson este instruit în astrofizică și specialist în comunicare științifică, director al Planetariului Hayden de la Centrul Rose pentru Pământ și Spațiu din New York și cercetător asociat în cadrul Departamentului de Astrofizică al Muzeului American de Istorie Naturală.