Evenimentul Zilei > International > Înalt oficial din cadrul FSB, arestat la Moscova sub acuzaţii de înaltă trădare
Înalt oficial din cadrul FSB, arestat la Moscova sub acuzaţii de înaltă trădare

Înalt oficial din cadrul FSB, arestat la Moscova sub acuzaţii de înaltă trădare

Autorităţile ruse au arestat sub acuzaţii de trădare un oficial de rang înalt în securitate cibernetică din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB).

Potrivit The New York Times, acesta ar fi jucat un rol cheie în supravegherea hackerilor ruşi, care au lansat anul trecut numeroase atacuri asupra instituţiilor democrate americane în timpul campaniei electorale din Statele Unite

Arestarea lui Serghei Mikhailov reprezintă un eveniment rar pentru puterea rusă, care nu permite ca aparatul de securitate cibernetică să apară într-o asemenea manieră în viaţa publică, scrie News.ro.

Mikhailov a lucrat pentru Centru de Informaţii de Securitate al FSB – ramura de securitate cibernetică a agenţiei implicată în operaţiunea de hacking a alegerilor prezidenţiale din Statele Unite. Însă, nu este clar dacă arestarea oficialului în securitate cibernetică are vreo legătură cu atacurile, care au forţat administraţia Obama să expulzeze 35 de diplomaţi ruşi şi să adopte o nouă serie de sancţiuni economice împotriva unor aliaţi ai Kremlinului.

De asemenea, o a doua persoană arestată în aceeaşi operaţiune este Ruslan Stoianov, care conduce departamentul de răspuns şi de investigaţii cibernetice de la Kaspersky Lab. Practic, Stoianov este unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în securitate cibernetică din sectorul privat al Rusiei.

Compania Kaspersky a confirmat arestarea expertului, însă a explicat că acuzaţiile lansate împotriva sa nu au nimic de a face cu operaţiunile companiei, care este specializat în producerea de antiviruşi şi în asigurarea securităţii cibernetice.

Totuşi, arestarea celor doi experţi care au cooperat anterior cu autorităţile ruse pentru inculparea unor hackeri aruncă o lumină asupra legăturilor „bolnăvicioase” dintre companiile de antiviruşi, operaţiunile de hacking şi serviciile din Rusia.

Analiştii susţin că există dovezi care demostrează că serviciile de securitate ruse au recrutat persoane din rândul hackerilor pentru a lansa atacurile cibernetice asupra Comitetului Naţional Democratic şi asupra campaniei lui Hillary CLinton.

Mikhailov şi Stoianov ar fi putut să fie arestaţi pentru că s-au implicat în această colaborare periculoasă dintre hackeri şi FSB.