Evenimentul Zilei > Economie > În România bântuie un milion de tineri care nu fac nimic
În România bântuie un milion de tineri care nu fac nimic

În România bântuie un milion de tineri care nu fac nimic

Un milion de tineri români nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare.

Pentru întreținerea milionului de tineri statul a cheltuit circa 11,1 miliarde de euro, iar familiile aproximativ 13,6 miliarde de euro, a declarat, ieri, directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice (INCE) al Academiei Române, Luminiţa Chivu.

Făcând adunarea rezultă că valoarea capitalului uman nevalorificat se ridică la 24,7 miliarde de euro. Aceste estimări nu iau în considerare contribuţia la creşterea valorii adăugate pe care ar genera-o angajarea acestui milion de tineri.

Piaţa muncii este una tensionată, susține Luminița Chivu, în care deficitele cantitative şi calitative de forţă de muncă coexistă cu contingente importante de resurse umane neutilizate. INCE le estima în luna martie la peste 550.000 de persoane şi cu tendinţă de creştere în următorii patru ani la aproximativ 950.000 de persoane. Circa două milioane de persoane active nu se regăsesc nici pe piața muncii, nici în sistemul educațional, mai arăta Institutul Academiei.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.