Evenimentul Zilei > International > În pragul războiului. Israel a amenințat Iranul și Siria
În pragul războiului. Israel a amenințat Iranul și Siria

În pragul războiului. Israel a amenințat Iranul și Siria

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat marţi Iranul că se află în raza loviturilor aeriene israeliene, ca răspuns la ceea ce el a descris a fi ameninţări ale Iranului de a distruge Israelul,.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat marţi Iranul că se află în raza loviturilor aeriene israeliene, ca răspuns la ceea ce el a descris a fi ameninţări ale Iranului de a distruge Israelul.

„Iranul a ameninţat recent cu distrugerea Israelului”, a spus Netanyahu, aflat la o bază a forţelor aeriene israeliene din Nevatim (sud), unde a inspectat o escadrilă de avioane de luptă avansate F-35, de fabricaţie americană, şi achiziţionate de armata israeliană în 2016.

„Iranul trebuie să-şi amintească că aceste avioane pot ajunge oriunde în Orientul Mijlociu, inclusiv în Iran şi bineînţeles în Siria”, a spus el într-o înregistrare postată pe YouTube şi filmată la baza aeriană respectivă, cu un aparat F-35 în fundal.

Săptămâna trecută, un parlamentar iranian de rang înalt a fost citat de agenţia semioficială de ştiri Mehr spunând că dacă SUA atacă Iranul, Israelul va fi distrus în următoarea jumătate de oră.

Israelul afirmă de mai mult timp că toate opţiunile sunt pe masă pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară şi îşi ţine promisiunea de a nu permite implantarea militară a Iranului în Siria prin efectuarea de lovituri aeriene la faţa locului.

În ultimii ani, aviaţia israeliană a lovit zeci de ţinte pe teritoriul Siriei, poziţii ale regimului Bashar al-Assad, convoaie de arme destinate Hezbollahului libanez şi, mai recent, instalaţii şi echipamente iraniene.

Iranul, inamic declarat al Israelului, susţine mişcarea şiită Hezbollah şi este de asemenea prezent din punct de vedere militar în Siria.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care guvernează Fâşia Gaza, situată în sud-vestul Israelului, este susţinută de asemenea de Teheran, scrie Agerpres.

În luna iunie, premierul israelian şi-a somat inamicii să nu-i „testeze” ţara. „Le spun inamicilor noştri: armata israeliană are o foarte mare putere distructivă. Nu ne testaţi!”, avertizase el.

Netanyahu a calificat duminică drept o evoluţie „foarte periculoasă” anunţul făcut de Iran că ar începe îmbogăţirea uraniului la un nivel interzis de acordul asupra programului său nuclear, încheiat în 2015, şi a cerut din nou marilor puteri să impună sancţiuni dure Teheranului.

Israelul anunţase în mai 2018 că şi-a angajat pentru prima oară avioane F-35 în operaţiuni de luptă, devenind prima ţară care supune „probei focului” aceste aparate de vânătoare şi bombardament invizibile de ultimă generaţie.

Aparatele „Adir” (puternice), denumirea avioanelor F-35 în ebraică, „sunt operaţionale şi iau parte la misiuni de luptă”, declarase generalul Amikam Norkin, comandantul aviaţiei militare.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: