Componenta naționalistă în ecuația viitoarelor alegeri prezidențiale este una redutabilă. „Boc unește Transilvania”, a remarcat moderatorul Florian Bichir. Emil Boc are rezultate foarte bune la capitolul credibilitate, relevă sondajul de opinie. Mai mult, într-o confruntare directă în turul 2 cu candidata PSD Gabriela Firea, primarul Clujului ar surclasa-o cu 23-20 puncte procentuale, dar l-ar surclasa și pe Geoană (22-17).

În opinia jurnalistului clujean Octavian Hoandră, dacă liberalii nu vor scăpa de Orban din fruntea pardiului, România va pierde Transilvania în maximum 10 ani. „Următoarele alegeri vor avea o componentă naționalistă incredibilă. Euroscepticismul va câștiga teren pe fondul piticilor de grădină (n.r. – USR PLUS), e o atenționare pentru liberali”. Hoandră a remarcat că acum se va vedea dacă PSD va fi „destul de inteligent să scoată la iveală ce se ascunde în spatele PNNR”.

Totuși, a remarcat Palada, „maniera perseverentă cu care Ungaria cumpără bucățele din România era și acum 4 ani”, dar românii au votat cu entuziasm un anume grup etnic, UDMR. „Peste 2 ani tipul acesta de mesaj (n.r. – naționalist) nu va fi atât de pregnant”, a adăugat sociologul.

Ca linie generală a sondajului, există niște lideri politici vechi, ca Emil Boc și Mircea Geoană, mai populari decât liderii noi.