În loc de fabrici comuniste, cartier rezidenţial, la Piteşti

În loc de fabrici comuniste, cartier rezidenţial, la Piteşti

Din cauza crizei de terenuri în centrul Piteştiului, dezvoltatorii imobiliari s-au orientat către zona industrială, din nordul oraşului.

În urmă cu câteva zile, oamenii de afaceri au început dărâmarea a două dintre fabricile piteştene, care erau adevărate „mândrii ale socialismului“. În locul lor, vor fi ridicate vile somptuoase şi un centru comercial, care vor forma cel mai mare ansamblu rezidenţial al Piteştiului.

Noul cartier va fi dat în folosinţă cel mai probabil într-un an şi jumătate. Unul dintre coloşii industriali care va fi dărâmat este Rolast, care pe vremuri era cel mai mare combinat de prelucrare a cauciucului din estul Europei. Aceeaşi soartă o au şi clădirile vechii Fabrici de bere Piteşti, care şi-a închis porţile în anul 2001, din lipsă de rentabilitate. Rolast este în proprietatea fondului cipriot Naniero, care l-a achiziţionat în 2006 şi l-a închis în 2007. Rolast fusese retehnologizat între 1998 şi 2001, de către un consorţiu american. Fabrica de bere Piteşti este deţinută de puternicul om de afaceri local Gheorghe Văsâi. Pro şi contra schimbării Potrivit specialiştilor de pe piaţa imobiliară, metrul pătrat de teren în centrul oraşului costă între 1.500 şi 2.500 de euro. „În zona unde se va construi noul cartier rezidenţial, care va cuprinde, pe lângă cele câteva zeci de vile, şi un hipermarket, Real sau Cora, preţul metrului pătrat sare de 500 de euro“, a declarat Alin Mihăescu, agent imobiliar. Astfel, valoarea celor aproximativ 30 de hectare de teren de sub cele două fabrici se ridică la circa 150 de milioane de euro.

„Vina e a celor din conducerea ţării, care şi-au permis să modifice legile după bunul plac, ca la o ditamai întreprinderea să poată fi schimbat uşor obiectul de activitate“, este poziţia lui Nicolae Creţu, fost lider de sindicat la Rolast. „Aşteptăm ca în Piteşti să se construiască un parc industrial, pentru ca activitatea industrială să se concentreze acolo. Cred că e mai bine pentru piteşteni faptul că se vor construi locuinţe, decât să locuiască lângă unele dintre cele mai poluante fabrici din ţară“, consideră reprezentanţii Naniero România.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Demolarea Rolast a fost o surpriză neplăcută. Era un colos industrial, dar lucrurile s-au schimbat şi am fost nevoiţi să dăm autorizaţie de demolare, pentru că din punct de vedere legal totul era corect. E bine că acolo va fi o activitate comercială, se vor crea noi locuri de muncă şi se elimină nişte surse de poluare. Deocamdată nu s-a făcut un plan urbanistic zonal. Avem în vedere crearea unui parc industrial, de mai mult timp. Cel mai probabil, din toamnă vom face demersurile“, a declarat Tudor Pendiuc, primarul Piteştiului.