Karla Sanchez San Martin și o altă femeie matador au fost împunse de taur, iar alte șapte persoane rănite, în timpul unei coride în Mexico City care s-a transformat într-un haos duminica trecută. La aces eveniment, San Martin, de 26 de ani, este una dintre puținele femei din lumecare au ajuns la rangul de matador și luptă sub numele de Karla de los Angeles.

În Plaza Mexico, cea mai mare arenă de coridă din lume, Karla de los Angeles a putut fi văzută scoțând sabia și pregătindu-se să dea taurului lovitura de grație. Dar și-a calculat greșit mișcarea, iar animalul a zvârlit-o în aer și a împuns-o cu coarnele, provocându-i o spintecătură de 24 de centimetri în coapsă. În ciuda rănii, Karla a revenit în arenă după ce a primit îngrijirile medicilor și, în final a omorât taurul necesar pentru a obține titlul de matador. Ocazie cu care a mai încasat o rană de 15 centimetri în fesa stângă.

În același eveniment, o altă femeie matador, Lupita Lopez, a fost împunsă în coapsa dreaptă, iar câteva ajutoare au fost rănite, când alți doi tauri au pătruns în arenă sărind parapetul de lemn. „De ani de zile nu a mai fost o luptă cu atâția răniți”, a declarat de los Angeles.

Aceasta și-a făcut un crez din a combate prejudecățile sexiste: „Cred că este sportul cel mai macho din toate. Încă sunt o grămadă de șovini (sic!) care sunt împotriva femeilor matador”, care a revenit la luptele cu tauri în 2012, după trei ani în care a născut și și-a îngrijit fetița.

   Karla a trebuit să stea câteva zile în spital

Puține sunt femeile care au pășit în arenă ca luptătoare. „După câte știu, au fost doar 14 femei matador în întreaga istorie a luptelor cu tauri”, spune Hilda Tenorio, o altă participantă la lupta de duminica trecută, care a scăpta, din fericire, neatinsă.

„Noi luptăm să schimbăm mentalitățile și cred că am făcut progrese deschizând ușa și pentru alte femei care vor să lupte cu taurii”, a completat Karla de los Angeles. „Acum mă simt bine și am o luptă programată pe 18 ianuarie”, spune ea.